Майстори дърворезбари си правят “Облог в Трявна”

Агрозона
Агрозона
3 Минути

Облог между майстори дърворезбари ще бъде част от тазгодишните „Дните на дърворезбата“, които се провеждат в Трявна. Изпълнението на облога ще може да се наблюдава на площад „Пенчо Славейков“, а демонстрации на художествени занаяти може да се видят на площад „Капитан Дядо Никола“. Днес ще има също представяне на традициите и културата на Мароко в галерия „Гъбенски“.

икони
Иконописта е столетна традиция в Тревненската школа по художествени изкуства

„Дните на дърворезбата“ неслучайно се провеждат покрай Гергьовден, тъй като Св. Георги, освен покровител на овчарите и на Българската армия, е закрилник и на дърворезбарите. Именно в Трявна, града на старите майстори на художествени занаяти, назад във вековете е създадена първата художествена школа от времето на Възраждането. Майсторството на тревненските резбари, иконописци и строители е увековечено не само в тревненските къщи-музеи, църкви и частни домове. Красотата и уникалността, с които се отличава тяхното творчество, са познати далеч извън пределите на Трявна.

Тревненци са успели да съхранят своите традиции в художествените занаяти през вековете. Свидетелство за това е Националната гимназия по приложни изкуства „Тревненска школа“, която съществува и до днес. В нея продължават да се учат на занаят талантливи български деца, които съчетават модернистичните тенденции в дърворезбата и иконописта със завещаното от старите майстори.

Днес в рeзбaрcките ателиета в Трявна рaбoтят виcoкoквaлифицирaни cпeциaлиcти, някoи oт кoитo пoтoмци нa cтaритe мaрaнгoзи. Те са хората, които пазят художествените занаяти живи, създавайки уникални творби, с които продължават да прославят имет на Трявна и тревненската художествена школа.

дърворезба
И днес не липсват млади хора със “златни ръце”

През тази година се навършват 210 години от емблематичния за Трявна художествен облог между Димитър Ошенеца и Иван Бучука, резултатите от който  – майското и юлското слънце могат да се видят и днес на таваните в две от стаите на Даскаловата къща. Това каза кметът на Община Трявна Дончо Захариев по време на официалното откриване на „Дните на дърворезбата“.

„Дните на дърворезбата“ се реализират със съдействието на Министерство на културата, Община Трявна, Посолството на Кралство Мароко в България, НГПИ „Тревненска школа“, НДФ „13 века България“ и Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство. Специални гости на откриването бяха заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев, областният управител Невена Петкова, заместник-областният управител Мария Пенева, председателят на ОбС-Трявна Силвия Кръстева и директорът и заместник-директорът на училището по изкуства в Белград – Зорица Джокович и Милан Никулич, предават от пресцентъра на Община Трявна.

Програмата на събитието вижте ТУК.

Avatar photo
Автор: Агрозона
Agrozona.bg e информационен сайт, който представя последните новини и анализи в сектор „Земеделие”, Хранително-вкусовата промишленост и предприемачество в селските райони. Тук ще откриете полезна информация, свързана с възможностите за национално и европейско финансиране на българските фермери, промени в българското и европейското законодателство и тенденциите в селското стопанство в България, Европейския съюз и по света.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements