Лютеница и музика на Куртово Конаре Фест

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Днес започва осмото издание на Фестивала на чушката, домата, традиционните храни и занаяти, известен още като Куртово Конаре Фест. Събитието ще продължи до неделя.

Идеята на този фестивал е да се запазят традиционните вкусове, които постепенно започват да изчезват, каза за “Агрозона” Радка Стефанова, председател на читалището в Куртово Конаре и ръководител на хора към него. Селото има стара земеделска слава. Първият килограм червен пипер (подправка) е смлян именно там. В населеното място имало даже фабрика, в която се произвеждала подправката, разказа Радка Стефанова. Дядо Александър, потомствен земеделец и любител пътешественик, донесъл в селото семките на прочутата Куртовска капия от Унгария. Пренесъл ги скрити в бастуна си. Капията е по-месеста от другите сортове пипер, по-трайна е и е много сладка. С Куртовската капия става може би най-вкусната лютеница.

Софка Митрева и Иван Стефанов на изложението на родни храни в Брюксел
Софка Митрева и Иван Стефанов на изложението на родни храни в Брюксел

Софка Митрева от 20 години пее в хора към читалището в Куртово Конаре. Винаги е приготвяла лютеница за семейството си, но покрай фестивала започва да приготвя в по-големи количества. По време на празничните дни много посетители опитват и харесват лютеницата й и започват да правят поръчки. Софка сама отглежда доматите, пиперки и патладжани за зимнината. Първо сгъстява доматите на пюре, след това пече пипер и патладжани. Приготвя три рецепти – гладка и едросмляна лютеница и кьопоолу. В кьопоолуто има предимно патладжани, малко пипер и съвсем малко домати. За разлика от лютениците, в него има и чесън. На сезон жената прави между 500 и 1000 буркана. Една поръчка отнема два дни. А поръчки не липсват. С консерви от Куртово Конаре изкарват зимата много софиянци, варненци и пловдивчани. Заявките са по телефона, а зимнината си я  вземат директно от селото.

pesen_folklor
Български фолклор в центъра на Брюксел

Покрай историята на Куртовската капия в селото тръгват и по следите на други почти изчезнали сортове. Така откриват и възстановяват Попския фасул. Сега хората отново го сеят, защото е много вкусен, казва Радка Стефанова. Възстановени са и ябълката Куртовка, която е дребна, много вкусна и много трайна, и розовият домат. Днес много млади хора в селото сеят розови домати.

Куртовската капия, розовите домати и вкусната лютеница бяха сред традиционните български храни, които нашите производители представиха на фермерския пазар в Брюксел в деня на Съединението на България.   Представители на хора към читалището огласиха площада пред Европейския парламент с изпълнение на космическата песен “Излел е Дельо Хайдутин” и други емблематични фолклорни песни.

Програмата на фестивала можете да видите ТУК.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама