Първите данни за кюфтето са от Древен Рим. Месното изкушение се развива в семейната кухня на Италия, а първата американска рецепта е от 1889 година, съобщава economic.bg като се позовава на foodpanda. Ето и някои любопитни факти за кюфтетата:
1. Използват се по различен начин в кулинарията – от самостоятелна храна, до сандвичи и супи.
2. В Испания често се приготвят в зеленчуков бульон, подправен с люта чушка и кимион.
3. В Азия кюфтето може да се сервира, потопено в сос от кисело мляко и нар
4. Съдържа кайма- говежда, свинска, пилешка, пуешка и слепващ агент – галета и яйца.
5. Съществуват над 20000 варианта на кюфтета, сред които и напълно безмесни – зеленчукови, картофени, спаначени.
6. Майстор готвачите смесват каймата с накиснат стар хляб в мляко.
7. Много професионалисти твърдят, че не каймата, а подправките са тайната на перфектното кюфте.
8. В Италия, в класическото кюфте се добавят пармезан и прошуто.
9. В Близкия Изток като подправка се използва с канела, кимион, индийско орехче и кориандър.
10. В Швеция кюфтетата имат лук, бахар и щипка карамфил като обикновено се правят със смес от свинско и говеждо месо и се сервират в бял или кафяв сос от сметана, поръсени с пресен копър.