Луковит за четвърти път стана млечната столица на България

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Миш-маш с 1 000 яйца и със 100 килограма българско сирене забъркаха по време на събора „Млечният път на България през вековете“

Луковит за четвърти път стана млечната столица на България. Хиляди гости и жители на града се включиха днес в четвъртия национален събор „Млечният път на България през вековете“. Организатори на събитието са Асоциацията на млекопреработвателите в България и община Луковит.

Над 60 щанда на млекопреработватели и производители на храни представиха своята продукция, а почти всеки посетител си тръгваше с оригинални млечни продукти. Повечето участници в изложението са малки и средни мандри, чиято продукция понякога трудно стига до столицата, но е добре позната в съответните региони. Продукцията си предлагаха и занаятчии от цялата страна.

“Това е една идея, зародила се преди четири години, която вече стана традиция”, каза при откриването на събора кметът на общината Иван Грънчаров, който е също така и член на Управителния съвет на Асоциацията на млекопреработвателите в България. Съборът е един плюс не само за бранша, но и за общината като туристическа дестинация, каза още той. Кметът припомни, че страната ни е известна далеч зад граница със своите млечни продукти – кисело мляко и саламурено сирене.

С думите „Да живее България!“ приключи поздравлението си Иван Грънчаров към всички участници в събора, който започна на 6 – ти септември – Денят на Съединението.

Местният специалитет „крокмач“ бе един от най-търсените продукти. Уникалната храна се приготвя от овче мляко по рецепта предавана през поколения.

В ранния следобед Ути Бъчваров приготви на площада в Луковит миш-маш, в който бяха вложени 1 000 яйца, 100 кг сирене от всички райони на страната, много печен пипер, домати, магданоз и … лук от Луковит. В кулинарното шоу се включиха деца от града, които подготвиха продуктите за „най-големия тиган на България“. Огромният съд е изработен от челото на парен локомотив.

 

Празникът продължава на 7 и 8 септември. Кулинарна надпревара с гозби с млечни продукти ще има утре преди обяд. Всеки, който иска да си купи оригинални, натурални храни, може да дойде в гостоприемното градче. В околностите се намират интересни туристически забележителности, които си струва да се посетят.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА