Луфата – да я изядеш или да си изтъркаш гърба

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
3 Минути

Луфата е удивително растение, което едновременно може да се използва за различни цели в дома, като се започне от банята, където тя е идеална екологична гъба, мине се през тенджерите в кухнята и се завърши с изготвянето на дизайнерски лампи. луфа обща

Луфата е едногодишно стелещо се растение от сем. Тиквови. Обича топлина, влага и светлина, необходима и е богата почва и обилно торене. Отглеждат се 2 културни вида – цилиндрична и ръбеста луфа. Растението има добре развита коренова система, стъблата са влачещи се, дълги до няколко метра. Плодовете на цилиндричната луфа са гладки и естествено удължени. Дълги са средно около 40 см и са дебели около 10 см. Плодовете на ръбестата луфа са конусовидни, с 10 надлъжни ребра и по-дребни – дълги около 25 см. Плодовете съдържат тритерпеноиди, а семената – около 20 на сто масло.

луфа растениеУ нас луфата се засява се в началото на май в гнезда на разстояние метър на метър и половина. На дълбочина 2-3 см се слагат по 3-4 семена. През вегетацията се правят няколко окопавания, подхранвания и 3 – 4 поливки. Лу­фа­та обича топлината и се развива добре на 25-30 градуса. Трябва да се засява слънчево място, за­щи­те­но от сил­ни вет­ро­ве. Необходимо е на растенията да се осигури опора, това може да са колове, високи 2,5 м. Когато растенията достигнат дължина 30-40 см, се завързват за коловете. Върховете на стъблата се прищипват при дължина на растенията 2-3 м. В противен случай те може да се издължат на височина 3-4 метра. На всяко растение се оставят по 10-12 плода за изхранване.луфа белене

След като узреят, плодовете на луфата изкуфяват, остава само кората, твърдите жилки вътре и семената. Плодът се пуска за 10 минути в кипяща вода и след това трябва да се обели.  Готовата гъба се измива добре, изсушава се и се реже на парчета. Така само за едно лято може да си осигурите екологични гъби за цяла година и дори да правите оригинални подаръци. Смята се, че гъбата от луфа е ефикасно средство за борба с целулита.

Младите, неузрели плодове стават за консумация, подобно на тиквичките. Твърдите влакна стават не само за гъби за баня, но се използват също така за направата на дюшеци, изтривалки и дори за дизайнерски предмети в дома.

Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА