Ловци на трюфели блокираха пътя Русе – София

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Ловци на трюфели организираха протестно автомобилно и пешеходно шествие в Русе. Така те затрудниха и блокираха движението по главния път Русе – София, предаде БТА. Причината за протеста са предложените от Министерството на финансите нови данъчни промени – въвеждане на патентен данък.

Светлозар Сидеров – председател на Националната федерация на ловците на трюфели, заяви, че без да бъдат попитани, им сменят метода на облагане на доходите.

„Досега плащахме 10% данък върху продукцията на изкупвателния пункт и търговците внасяха данъка на името на всеки търсач. За нас не е удачен патентният данък, защото с тази дейност се занимават пенсионери, лица от малцинствата, хора, които са трайно безработни. Те трябва да поемат цялата административна тежест, което може да ги отведе в сивия сектор. От финансова гледна точка това също не е справедливо, защото има търсачи, които изкарват малко, а други повече. С патентния данък всички ще трябва да плащат еднакво, което не е справедливо“, каза Сидеров.

Той обясни, че е поискана среща с министъра на финансите Асен Василев, но досега никой не ги е потърсил.

„Принудени сме да ни чуят, ако се наложи, ще отидем и пред Министерството на финансите“, каза Сидеров.

По думите му по неофициална информация в България има около 30 хиляди търсачи на трюфели.

Началото на протеста бе поставено на паркинг на голяма търговска верига на изхода на Русе в посока София. Протестиращите организираха автошествие до „Дунав мост“, а след това блокираха пеша пътя Русе – София, на изхода на крайдунавския град. Светлозар Сидеров обяви, че пътят ще остане затворен за около час.


Още по темата:

Ловците на трюфели излизат на протест в петък

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА