Лизингът за земя – нов начин за увеличаване на стопанството

Агрозона
Агрозона
3 Минути

Лизингът за покупка на земя набира популярност вред фермерите и арендаторите.  Така те могат да увеличат стопанството си като изплащат покупката на желаните ниви в определен период по удобен начин, който не нарушава финансовото им планиране, казват от водещото дружество за финансиране в земеделието Агрион Финанс.  Лизингът позволява на земеделците да купят земята, която обработват на цена в сегашния момент, изплащайки я на вноски като същевременно  намаляват бъдещите си разходи за рента. Интересът към лизинга като финансови продукт ще продължи да се засилва. Според експертите тази тенденция се дължи на факта, че секторът среща трудности при осигуряването на свободни средства в сделките със земя и все повече фермери търсят по-гъвкави форми на финансиране.

agrion-agrozona1Процедурата е следната – лизинговото дружество купува желаната земя и след това сключва договор с лизингополучателят, който започва да я изплаща на вноски. В края на периода на лизинговия договор земята става негова собственост, като през цялото време той има право да я стопанисва, обработва, отдава под наем и аренда, да получава евросубсидии за нея и т.н. Новото, което „Агрион Финанс” предлага е 100% финансиране на сделката. Практиката в сектора досега беше земеделецът да осигури поне 20% от стойността на земята под формата на първоначална вноска, а финансиращото дружество – останалите 80%. Ако оценката на „Агрион Финанс” за желания парцел земя съвпада с неговата цена  – фермерът не дължи първоначална вноска, а директно започва да погасява лизингови вноски. Така на практика земеделецът може да започне да си плаща лизинговите вноски без да влага собствени средства като самоучастие. Освен това клиентите получават индивидуални погасителни планове, като вноските могат да се разсрочат за 10 годишен период. Те могат да договорят плащането да стане в удобен момент от годината, например, когато продукцията е реализирана, сочи справка в „Агрион Финанс”. Лизингът се оказва атрактивна алтернатива и когато фермерите имат нужда от средства, допълват експертите. Вместо да предлагат земята си за продан, те имат друг по-ефективен вариант –  да я продадат на финансиращо дружество и след това да я откупят обратно на лизинг – т.е. на вноски. Така си запазват правото да я стопанисват; в дългосрочен план земята остава тяхна собственост, а в крайна сметка получават пари в брой за покриване на други разходи. „Агрион Финанс” финансира и такива сделки.

Лизингът на земя има и инвестиционен потенциал за хора извън земеделието. Те могат да се сдобият със земя на същия принцип като фермерите, без да влагат първоначални средства. За периода на лизинга клиентът има право да я отдава под наем и аренда и на практика да печели от нея дори и директно да не я обработва. След изплащането желаният парцел става негова собственост и може да продължи да му носи доходност.

Avatar photo
Автор: Агрозона
Agrozona.bg e информационен сайт, който представя последните новини и анализи в сектор „Земеделие”, Хранително-вкусовата промишленост и предприемачество в селските райони. Тук ще откриете полезна информация, свързана с възможностите за национално и европейско финансиране на българските фермери, промени в българското и европейското законодателство и тенденциите в селското стопанство в България, Европейския съюз и по света.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements