Все още за България лимецът е бутикова стока. Цената му е 8 лв. за кг. и не е добре известен за хората. Това заяви в предаването “Класове” по радио “Добруджа” арендаторът Тодор Моралийски, който е един от първите добруджанци започнали да отглеждат най-древното жито.
Идеята дошла от Светла Дамянова, магистър-фармацевт. Последвала среща с Емил Елмазов, който им предложил семена от лимец и се заели с производството му. Сега над 10 земеделци от областта сеят лимец, някои 100 квадрата, други 200 дка. Лимецът не е променил вече 17 000 години като ген и химичен състав. Наличието на глутен е почти нищожно. Този биологичен продукт не изисква химикали и хербициди и добре се справя с неприятели, което означава, че не се нуждае от фунгициди. Приспособява се добре към всякакви условия. Даже Чернобил не му се е отразил, твърдят руски и румънски учени, изследвали 200- километровата зона на радиационната катастрофа в средата на 80-те години. Но като всяка култура, която не се тори дава по-ниски доходи и тъй като трябва да бъде олющен дава 50 % рандеман. Това ще рече, че при 200 кг.от декар, реалният добив е 100 кг.
На този етап лимецът не е описан и липсва от номенклатурата на растенията, нещо, което следва да бъде направено. Нека се наводни от лимец, нека повече хора започнат да отглеждат лимец, казва Тодор Моралийски и допълва, че само един хлебопроизводител в Добруджа продава истински хляб от лимец. Продава се друг, на който пише “лимец”, но той е направен от австрийска съставка, в която има 30 % спелта.