Лихвите по кредити и депозити паднаха рекордно

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Лихвите по кредитите падат рекордно, а според експерти заемите ще поевтинеят дори повече до края на годината, съобщава Дарик. Причината е в това, че хората по-трудно се решават да теглят сериозни суми. Банките пък поставят повече условия, за да отпуснат пари.

Сега лихвите са ниски, защото пред банките няма опашки за кредити, а и защото същите тези банки вече не дават кредити, както преди десетина години. Сметките показват, че ако през 2007 г. сме изтеглили ипотечен кредит на стойност 60 000 лева за 15 години – то трябва да връщаме 98 000 лева. За същият този заем, изтеглен сега, трябва да връщаме 90 000 – разлика от цели 8 000 лева.

Съветът към онези, които преди години са взели скъпи заеми, е да ги предоговарят сега – по възможност с банката, от която е заемът – в противен случай разликата може да отиде за такси по новия кредит. По отношение на ипотечните кредити най-изгодни се оказват заемите в левове. Съветът на експертите е хората с кредити да търсят начин да ги предоговорят, дори ако става въпрос за разлика от 1-2% при лихвите. Разумния праг, над който да не теглим, е месечните вноски да са под 30% от доходите ни – при заплата от 1000 лв. да връщаме около 300 на месец.

Рекордно ниски са и нивата и по лихвите по депозити. Те паднаха под психологическия праг от 1%. Това е лоша новина за онези които допреди година се надяваха от влоговете да си докарват приличен месечен доход. За обикновените хора е важно парите да са в банка. Предпочитат да ги ползват дори като сейф, но не и да рискуват да ги инвестират.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements