Лакомство без опаковка и суета

Агрозона
Агрозона
4 Минути

Весели есенни кестени блеснали

ръсеха светли следи.

Златни, квадратни, невероятни –

изгряваха вредом звезди.

Ароматът на печени кестени е този, който може да стопли дори мъгливия есенен ден. Лакомство без опаковка и суета. Малко подаръче от есенните дървета.

По време на някои исторически периоди в различни региони на Европа кестенът е бил сред основните култивирани дървета и е имал съществен принос за изхранване на населението, живеещо в планинските райони. Поради това някои автори въвеждат понятието „цивилизации на кестена“. В миналото кестеновите ядки са били толкова разпространени в Португалия, колкото картофите.

Сладките кестени (Castanea sativa) са широколистни дървета, достигащи височина до 30 метра. Устойчиви са на студ, а плодовете им са готови през октомври. Опрашването е от пчелите. Виреят както на песъчливи, така и на глинести почви. Относно киселинността – кестените растат при почви с неутрално pH, при кисели почви, както и при силно кисели, но оптималният вариант е почвата да е добре дренирана и леко кисела. Развиват се добре както при по-суха, така и при влажна почва, издържат и на засушавания. Неблагоприятно обаче се отразяват обилни валежи, тъй като прекомерната влага създава предпоставки за развитие на гъбични заболявания. За оптималния растеж на кестеновото дърво е необходима светлина, на сенчести места не се развиват добре.

kesteniДървото е разпространено в Европа, Америка и Азия. В България сладки (ядливи) кестени се срещат основно в района на Пирин, Западна Стара планина, още в Петричко и района на Берковица.

Съдържат голямо количество антиоксиданти, фибри и минерали и са бедни на мазнини. Кестените имат и високо съдържание на витамини, сред които C, А, РР, В1, В2. Известни са и здравословните ползи от консумацията на кестени. Те влиляят благотворно върху кръвообращението и при анемия, имат противовъзпалително и болкоуспокояващо действие, благоприятно се отразяват на сърцето и храносмилателната система. В народната медицина се използват за лекуване рани, изгаряния и подагра.

Плодовете на кестените трябва да минат през термична обработка, преди да бъдат консумирани. Те са богати на въглехидрати, поради което са известни още и като „готов хляб“. Могат да бъдат изсушени, смелени и превърнати в брашно за приготвяне на хлябове, пудинги, за сгъстяване на супи. Смлените изпечените кестени могат да се използват и като заместител на кафето, а от тях може да бъде извличана захар. Печените кестени често се използват като междинна закуска или мезе, а варените намират приложение при приготвяне на дивечово месо – особено птици, както и при зеленчуци, десерти, сладка и супи.

Можете да придадете повече уют на хладните и мъгливи есенни вечери с печени или варени кестени, чаша червено вино и разговор с обичан човек. За приготвяне на печени кестени – измийте ги добре, цепнете всеки от тях на кръст с остър нож, че иначе гърмят и цапат всичко наоколо, и печете за 20-30 минути в силно загрята фурна. Другият вариант е да ги сварите в подсолена вода. Белят се най-лесно, докато са горещи. Тогава са и най-вкусни.

И тъй като кестените са не само полезни, но и вкусни, както у нас, така и в чужбина се организират празници, посветени на есенните ядки. У нас празник на кестена чества село Брежани тези почивни дни, ако още нямате планове за уикенда, възползвайте се.

Анета Стефанова

Avatar photo
Автор: Агрозона
Agrozona.bg e информационен сайт, който представя последните новини и анализи в сектор „Земеделие”, Хранително-вкусовата промишленост и предприемачество в селските райони. Тук ще откриете полезна информация, свързана с възможностите за национално и европейско финансиране на българските фермери, промени в българското и европейското законодателство и тенденциите в селското стопанство в България, Европейския съюз и по света.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА