КЗК тръгва по следите на високите цени на храните, търси нелоялни практики

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Комисията изисква доказателства както от държавни органи, така и от производители и доставчици

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започва предварително проучване на цените на храните, съобщава Комисията.

Предварителното проучване на този пазар се прави по повод зачестилите съобщения в медиите и сигнали на потребители за повишени цени на основни хранителни продукти през последните месеци.

КЗК проучва за евентуално извършени нарушения по глава Седма (Забрана за нелоялна конкуренция) и глава Седма „б“ от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК; нелоялни търговски практики по веригата за доставки на селскостопански и хранителни продукти) при предлагането, ценообразуването и етикетирането на хранителни продукти за крайните потребители.

КЗК изисква информация и доказателства както от държавни органи като Комисията за защита на потребителите, така и от производители и доставчици на храни (включително мляко и млечни продукти) и техни сдружения.

След постъпване и анализ на изисканите данни и доказателства, КЗК следва да прецени по отношение на кои търговци на дребно (вкл. търговски вериги) са налице основания за образуване на производство по собствена инициатива за установяване на нарушения на ЗЗК, които могат да засегнат конкуренцията, да увредят интересите на доставчиците на селскостопански и хранителни продукти, което пряко се отразява на крайните потребители и тяхната покупателна способност, пише в съобщението.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА