Кризата за храни ще е много по-жестока от кризата за петрол след 2-3 години, прогнозира пред Агрозона доц. д-р Стайка Лалева, директор на Земеделския институт в Стара Загора. Трудно може да се насилва и раздува производството на храни, защото една птица или животно ще снесе 1 яйце или ще даде 25-30 литра мляко и толкова, не е машина, за да се натовари 24 часа, илюстрира думите си тя. При производството на говеждо, агнешко и овче месо дори самият вид има лимит за нарастване. Генерационният интервал при кравите е 5 години, а при овцете – 2 г. Дава се възможност за ръст от максимум 2% годишно, което е много малко. Така или иначе трябва да се насочим в тази посока, защото имаме всички природоклиматични условия за развитието особено на преживното животновъдство в Родопите и в Странджа Сакар, според Лалева. Дори в равнините имаме страхотни възможности и с нищо не отстъпваме на Франция например, която има да кажем 20 млн. говеда, 20 млн. овце.
Светлана Трифоновска