Коприва, хвощ и папрати пазят растенията от болести (+рецепти)

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
6 Минути

Изборът на средства за защита на растенията днес е толкова голям, че дори на опитен цветар е трудно да се ориентира. Въпреки огромното число и класически, и биопрепарати, най-популярни си остават народните методи за борба с болестите и вредителите. Проверени от векове, природни, екологични, достъпни и съвършено безвредни, настойките и отварите не губят своята ефективност. И едни от най-работещите средства за защита се приготвят от хвощ, коприва и папрати.

Сред старите методи за борба и заащита на растенията тревните настойки винаги са заемали особено място. Те обединяват ефективността, безопасността и за растенията, и за градината, и за здравето на стопаните, и разбира се, мекотата на действието. За разлика от други методи за обработка против вредители и заболявания, те не причиняват вреда на самите растения и работят като добро средство за профилактика: укрепват съпротивляемостта им, усилват устойчивостта им, те са много по-ефективни от средствата, които се борят само с проблема и не търсят причините за симптомите.

Хвощът, копривата и папратите са три недооценени помощника в борбата със заболяванията и вредителите. Тази тройка обединва наличието на вещества, които защитават културните растения и усилват природните механизми заа защита.

Настойката от тези растения се приготвя много лесно. Могат да издържат дълъг период от време, дори след година, стига да са съхранени правилно в херметично затварящи се съдове на тъмно хладно място.

Копривата вдига имунитета

Копривата най-често се възприема като плевел или билка, но настойката от нея е едно от универсалните средства за борба със заболявания и вредители. Това е и един от най-добрите торове за растенията. Копривата се явява източник на хранителни и биологично активни вещества, стимулира растежа и подобрява привлекателността на растенията благодарение на въздействието на желязото, магнезия, калция, витамините, мравчената и силициевата киселина.

За да ви е от полза, копривата трябва да се прибира до цъфтежа – пролет или през лятото. Главното преимущество на настойката от коприва е в поддържането на ниво на имунитета и устойчивостта на растенията на негативни въздействия. Но тя се използва и за борба с отделни проблеми, като фитофтора, хлороза, гъбични инфекции и вредители – листни въшки и паяжинообразуващ акар. Много помага на розите.

 

Полезната рецепта

Вземете 1 кг наситнени листа от коприва и ги залейте 10 л чиста студена вода. След 12 часа разбъркайте и прецедете.

За борба с фиторфтората направете отвара, приготвена с двойно по-малко вода. Не киснете листата, а ги доведете до кипене на бавен огън и използвайте отварата веднага след охлаждане. Срещу брашнеста мана същото количество течност и сухо вещество се варят около 30 минути.

Хвощът е полезен за зелето, френското грозде и ябълката

Хвощът е растение, което е не по-малко оценено от копривата. По съдържание на силициевата киселина това е едно от най-добрите и незаменими средства за укрепване на растенията. През сезона количеството на силициева киселина в надземниите части в хвоща се променя, като пикът настъпва в края на сезона. Благодарение на настойката от хвощ се понижава уязвимостта на растенията. Но тя може да се бори и пораженията: ефективна е срещу гъбични заболявания при условията на системно използване, надеждно защитава растенията от насекоми-вредители и гъбни инфекции. Хвощът е способен да стане надеждно средство за профилактика за най-уязвимите и чувствителни цъфтящи и плододаващи растения. Много полезен е за зелето, френското грозде и ябълката.

 

Полезната рецепта

Около 1 кг наситнени филизи от хвощ се накисват в 1 кофа (10 л) вода, оставяте се да киснат 12 часа. Настойката се довежда до кипене и след охлаждане се прецежда. Използва се като концентрат, разреждайки се 1:5 с вода.

За борба с ръждата настойката не само се кипва, но и се вари. Но такава отвара се разрежда още по-силно – 1:20.

Профилактичното опръскване се прави веднъж месечно през сезона; при гъбични заболявания процедурите се провеждат ежедневно до видим резултат или 1-2 пъти на седмица при леко поражение. Пръскайте през деня, защото слънцето прави препаратите по-ефективни.

Орловата папрат гони голите охлюви

Папратите сами по себе си се явяват добро средство за подобряване на качеството на почвата. Но листата на тези растения могат да се използват като прекрасно средство за защита от вредители и голи охлюви. В такова качество обикновено се използват ваите на една от най-популярните градински папрати – орловата папрат.

Настойката от папратта се явява едно от най-добрите профилактични средства за пролетта обработка на плодовата градина. Тя помага да се справите с листните въшки, особено на плодните дръвчета. При обработка на почвата с настойка от орлова папрат ще изгоните голите охлюви от насажденията.

 

Полезната рецепта

Около 1 кг наситнени свежи листа от орлова папрат се заливат с кофа (10 л) вода. Съдът се покрита с капак и се оставя настойката да ферментира. Когато процесът приключи, течността се прецежда. Разтворът се използва разреден в съотношение 1:10. Използва се за поливане или опръскване на короната на дървета. При силно поражение от листни въшки се изполва в по-концентриран вид.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА