Концесионерите трябва да следят за продажбата на храни по плажа, затова те ще бъдат санкционирани, ако продавачите на царевица и гевреци въртят търговия на пясъчната ивица. Категорично обаче няма да има сцени от предишни години, когато инспектори по храните гонеха по плажа търговците с казани варен кукуруз. Това съобщава в юнския брой на „Агрозона“ изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев, който днес ще представи планираните дейности на Българската агенция по безопасност на храните през летния сезон и новостите в контрола на предлаганите на българския пазар млечни продукти.
„Както и досега ще командироваме колеги от вътрешността на страната към морските райони. Имам обаче намерение тази година да отиват за по-дълго, защото досегашната практика за оставане по една седмица не е рационална. Докато се запознаят със структурата и всичко необходимо, и трябва да се връщат. Смятам, че е необходимо да стоят малко по-дълго време и да видят каква е средата. „, казва още д-р Илиев. Според него обаче има проблеми с предлагането на услугата ол инклузив. „Трябва да се проверяват храните в обектите осигуряващи това хранене, защото там се предлагат евтини имитиращи продукти. Но самият туристически бранш, ако продължава да го прави значи греши много.“, категоричен е той.