Конференция за биологичното производство се провежда в Пловдив

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

За пръв път от 2017 г. насам в България има увеличаване на биологичното производство

“Биологичното производство – предизвикателства и тенденции” е темата на международната конференция за биологичното производство, която започва днес в Пловдив под егидата на министерството на земеделието.

За пръв път от 2017 г. насам в България има увеличаване на биологичното производство, отчитат организаторите и очакват в рамките на конференцията да бъдат обсъдени перспективите в сектора, проблемите с пазара на биологични храни и възможностите за увеличаване и за подпомагане на биологичното производство в България.

Официалното откриване на конференцията ще се състои в 13:00 часа с уводни думи от д-р Стоилко Апостолов, Биоселена, съветник на Министъра по биологично произодство. Приветствия ще поднесат г-жа Таня Георгиева – Заместник – министър на земеделието и храните г-жа Албена Симеонова – Председател на Българска асоциация на биопроизводителите

В рамките на първия ден от събитието са предвидени два панела с теми “Биоземеделието в България – производствен потенциал и пазар на био храни” и “Обществено хранене и кетъринг услуги, финансирани с публични средства – могат ли да съживят пазара и да стимулират биологичното производство и преработка”.

По време на първия панел Павел Чанов от дирекция “Биологично производство” към МЗХ ще представи информация относно биологичното производство в България, данни за производство, продукти, количества и тенденции за следващите години.

След това предстои тема за пазара на дребно на биологичните храни в България, достъпа и потребителските нагласи. Ще бъде представен и опитат на търговците с биологични храни в българските магазини. Темата ще завърши с дискусия за това как да продаваме биологични продукти – онлайн, фермерски пазари, директно от фермата и други опции. Опитът си по темата ще представят семейство Ралчеви, биопроизводители от Панагюрище.

След кратка пауза, следобедният панел ще продължи с опита на Румъния и Гърция при въвеждането на биологични храни в общественото хранене. Предстои да стане ясно и кога ще влезе в сила и как ще се прилага новата Наредба за екологичните изисквания към определени продукти, предмет на обществени поръчки.

Експерти ще представят промените в схемите “Училищен плод” и “Училищно мляко “.

В края на панела Росица Телкеджийска от био ферма “Моравско село” ще представи опита си в доставките на зеленчуци по училищните схеми. Освен това тя ще представи и предложения за оптимизиране на схемите.

Вторият панел ще приключи с дискусии с участниците и гостите на конференцията и обобщение.

Конференцията ще продължи и в утрешния ден.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама