Коневъди търсят спасение за сектора

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Стопаните могат да кандидатстват за подпомагане, само ако са регистрирани като земеделски производители

“Това е един от най-пренебрегваните сектори, който получава подпомагане единствено по мярката за агроекология (143 евро на животинска единица) и по мярката за пасищни животни”, сподели тя, подчертавайки, че издръжката на един състезателен кон на месец възлиза на 500 лева и то, ако собственикът разполага с място за отглеждане. Друг фактор в тези мерки се явява условието кандидатстващият да е регистриран като земеделски производител, а много от отглеждащите коне не са такива, каза Мая Попова, председател на асоциация “Източнобългарски кон” по време на заседанието на Комисията по земеделието и храните в Парламента.

Според нея с предишните управляващи на ДП “Кабиюк” е имало редица проблеми – кобилите, които са едни от най-добрите в страната, не са били покривани, а кончетата са извозвани за месо. По думите ѝ сега няма такива проблеми. “Новият изпълнителен директор е много отворен към породата и вече имаме случен план за тази година. Към момента се раждат много кончета и нито едно от тях не е продадено за месо”, обясни тя.

„Встъпих в длъжност на 21 септември 2022 г., когато заварих предприятието в плачевно състояние. Оттогава има продадени 15 коня, като приходите от това възлизат на 165 000 лева. Нито един кон не е продаден за месо“, заяви Милен Полименов, изпълнителен директор на ДП „Кабиюк“, съобщава БТА.

ДП “Кабиюк” развъжда състезателни коне, сред които автохтонната порода Източнобългарски кон. По думите на Полименов сградният фонд и техническият парк са в трагично състояние. Храната за 300-те животни, които се отглеждат към момента, е достатъчно, но се очакват проблеми към май месец. Затова и дружеството предприема мерки за засаждане на повече слънчоглед.

Проф. Георги Бързев от Тракийския университет заяви, че коневъдството е индустрия, която носи добавена стойност, и изрази недоумението си защо не е стимулирана, а напротив – изключена е от програмите за развитие на селските райони.

От Министерство на земеделието се ангажираха за провеждане на среща с бранша, за да бъдат обсъдени в дълбочина проблемите на бранша и възможните решения.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА