Европейската комисия подготвя промени в Законодателството на ЕС относно меда, който ще намали въздействието от заразяване на прашец от генетично модифицирани (ГМ) култури. Изменението ще се състои в това, че ще се добави определение, в което е описано, че прашецът е естествен компонент на меда. Като такъв, той няма да присъства в обхвата на правилата на ЕС за ГМ, докладва Agrow.
“Текстът още не е завършен, но Комисията ще представи предложения в най-скоро време”, каза говорител на Генерална дирекция „Здравеопазване и потребители“ (DG SANCO), обявиха от Agra Europe.
Този ход е в отговор на решението на съда на ЕС през 2011 г., че медът съдържащ случайни следи от цветен прашец ще изисква одобрение от ЕС преди да бъде пуснат в продажба. Делото е подадено от немски пчелар, който открил, че неговият мед съдържа следи от цветен прашец от генетично модифицирана царевица в парцели близо до неговите кошери. Комисията не е съгласна с решението на съда, който обяви, че “това е изненада за нас”, каза Poudelet. Споразумението между двете страни е глоба. Съдът счита, че цветният прашец е съставка на меда и следователно е в обхвата на ЕС за ГМ храни и фуражи по Регламент (1829/2003), който включва храни и хранителни съставки. Въпреки това, медът сам по себе си не е предмет на разрешения по смисъла на Регламент (ЕО) № 1829/2003, и това ще остане прецедент, ако прашецът се разглежда като естествен компонент, вярва Комисията.
DG SANCO работи съвместно с Генерална дирекция Земеделие за предложеното изменение на Директивата на ЕС относно производството и търговията с пчелен мед (2001/110). Poudelet заяви, че Комисията е съдействала на пчеларите, които не са искали да имат, етикет с надпис “съдържа ГМО прашец” върху техния мед.
Повечето делегати по време на 7-та Европейска комисия за освободените от ГМО райони, са видели проблем, в това, че замърсяването на меда може да доведе до разширяване на тези райони.
Пчеларите твърдят, че подобно действие ще преобърне усилията им за поддържане на нулева толерантност към замърсяване и ГМ култури, които се отглеждат в близост до кошерите. Те също така оспорват въпроса за етикетирането, твърдейки, че много пчелари, особено тези, които имат биологично произведени продукти, какъвто е техния мед, не искат да скриват това от своите клиенти.
Източник : Agra Europe