Комисията по земеделие иска повече подкрепа за младите фермери

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Комисията по земеделие на Европейския парламент гласува и одобри така нареченото предложение Омнибус за опростяване на Общата селскостопанска политика (ОСП). Евродепутатите одобриха определение за „млад фермер“, което дава повече гъвкавост при разпределянето на евросубсидиите. На страните членки ще бъде разрешено да увеличат подпомагането за младите фермери от 25% на 50% за първите 25 ха до 90 ха. Целта на законодателите е да засилят позициите на фермерите в преговорите с търговските вериги, като се предвижда организации на производители да могат да преговарят директно с тези търговски оператори.

Една организация ще може да сключва договори за търговия от името на някой от своите членове, без това да нарушава правилата за конкурентоспособност на Европейския съюз. Колективното договаряне обаче ще бъде разрешено само за производители на мляко, зехтин, говеждо месо, зърнени култури и протеинови култури.

Междувременно стана ясно, че Европейската комисия ще предложи изменение в законодателството, което ще гарантира по-добра защита на фермерите в търговската верига.

Депутатите в европарламентарната комисия по земеделие също така искат да бъдат създадени по-добри инструменти срещу несигурността на пазарите и рисковете при производството на храни, като например несигурните климатични условия, вредителите по растенията или болестите по животните.

Предвижда се достъпът до възможности за застраховане на продукцията да бъде улеснен, както и да се увеличи размерът на обезщетенията в случаи на щети. Стопани, които са загубили повече от 20% до 30% от своята продукция, ще може да получават обезщетения в размер на до 70%, вместо до 65% както е сега.

Освен това депутатите искат да останат незадължителни плащанията обвързани с производство така, че да се запази досегашното ниво на производство в определени сектори. Това се отнася особено до сектора на протеиновите култури. Още законодателите пледират да се създадат програми за развитие на селските райони до 2024 г., за да имат възможност селските стопани да планират дългосрочно развитието на своите стопанства, предава schweizerbauer.ch.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements