Колко ще загубят производителите на зеленчуци от кризата

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Въпреки че цените на зеленчуците се задържат относително високи през тази година в сравнение с последните, опасността от загуби за европейските производители са реални, прогнозират от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA). Подобен е случаят с чери доматите, които през май вървят около 1,20 евро/кг, докато по разчети на производители разходите са 1,40 евро/кг, заради нарасналите разходи за труд, опаковки и маркетинг. В същото време Турция иска отмяна на квотата за внос на домати в Русия, която е 200 хил. тона и до средата на май е изпълнена на 95%. Конкуренция на руския пазар на домати идва от Иран, който е също голям износител. Турция може да пренасочи огромното си производство към Балканските страни, като до момента износните цени са 0,54-0,60 евро/кг, включително и за България. Въпреки прогнозите за леко увеличение на родното производство на домати, конкуренцията на турската стока е много засилена, особено при такива ниски цени.

Очаква се до края на юни европейската квота за безмитен внос на полузрели домати от Турция да бъде изчерпана, след което ще действа 14,4% мито. Отслабващата турска лира, заедно с проблемите за туризма, които се очаква да се появят през това лято ще повлияят най-вече за цените на пипера в Европа, които могат да бъдат малко по-ниски от миналата година, казват още от САРА.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА