Колко ще ни струва рибата за Никулден тази година?

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

„Не би трябвало да има сериозна разлика в цените на рибата, в сравнение с тези от миналата година. Възможен е до 10% ръст поради повишените цени на фуражите и електроенергията, но не се очаква драстичен скок“, сподели в интервю за Агрозона Йордан Господинов, изпълнителен директор на най-голямата асоциация на производителите и преработвателите на рибни продукти – БГ ФИШ.

Цени

Пресни шарани вече се продават на рибната борса във Варна. Цената на традиционната за никулденската трапеза речна риба варира от 5 до 8 лв в зависимост от района, в който се търгува.

Черноморските риби също поддържат сравнително ниска цена, особено по морето. Сафрида и чернокопа се търгуват по 6-7 лв на морето, в София цената може да достигне и до 10-12 лв.

Цената на чернокопът на Варненската борса е 8 лв./кг, сред предпочитаните за празника от варненци риби са кефалът и сафридът, купуват се още ципура и лавращ на цена от 14-15 лв. Скумрията предимно е внос от Норвегия и пристига замразена, като цената й е около 6 лв за килограм. Калканът се търгува  между 25 и 35 лева за килограм.

Рибата се дели на свежа и прясно замразена

Свежата е тази , която в момента се изважда от водата и се продава в рамките на 24-48 часа. Тя обикновено се поставя върху лед и се затрупва с лед. Има и прясно замразена свежа риба, докато се предлага и прясно размразена риба – такъв е случая със сьомгата, споделя още Господинов.

Как да разпознаем прясната риба?

При дребните черноморски риби, като сафрид,хамсия, цаца, барбун, лефер и други – ако започва да се разваля, коремът й се пука и костите изскачат. Прясната риба е със стегната мускулатура и бистри очи, ако са мътни и посивели- рибата е стара, споделя Господинов.

риба, трапеза, Agrozona.bg

Свежестта на шарановите риби се познава по лъскавостта  и прилепналите люспи. Ако рибата е по-стара те се отделят от тялото, получава се една бяла слуз и рибата изглежда като настръхнала. Хрилете трябва да са бледо розови, в никакъв случай кафеви или помътнели.

„Пожелавам на всички да са здрави и да изкарат хубаво този празник, който ни обединява“, заключва Господинов.

ЕТИКЕТИ:
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА