„Не би трябвало да има сериозна разлика в цените на рибата, в сравнение с тези от миналата година. Възможен е до 10% ръст поради повишените цени на фуражите и електроенергията, но не се очаква драстичен скок“, сподели в интервю за Агрозона Йордан Господинов, изпълнителен директор на най-голямата асоциация на производителите и преработвателите на рибни продукти – БГ ФИШ.
Цени
Пресни шарани вече се продават на рибната борса във Варна. Цената на традиционната за никулденската трапеза речна риба варира от 5 до 8 лв в зависимост от района, в който се търгува.
Черноморските риби също поддържат сравнително ниска цена, особено по морето. Сафрида и чернокопа се търгуват по 6-7 лв на морето, в София цената може да достигне и до 10-12 лв.
Цената на чернокопът на Варненската борса е 8 лв./кг, сред предпочитаните за празника от варненци риби са кефалът и сафридът, купуват се още ципура и лавращ на цена от 14-15 лв. Скумрията предимно е внос от Норвегия и пристига замразена, като цената й е около 6 лв за килограм. Калканът се търгува между 25 и 35 лева за килограм.
Рибата се дели на свежа и прясно замразена
Свежата е тази , която в момента се изважда от водата и се продава в рамките на 24-48 часа. Тя обикновено се поставя върху лед и се затрупва с лед. Има и прясно замразена свежа риба, докато се предлага и прясно размразена риба – такъв е случая със сьомгата, споделя още Господинов.
Как да разпознаем прясната риба?
При дребните черноморски риби, като сафрид,хамсия, цаца, барбун, лефер и други – ако започва да се разваля, коремът й се пука и костите изскачат. Прясната риба е със стегната мускулатура и бистри очи, ако са мътни и посивели- рибата е стара, споделя Господинов.
Свежестта на шарановите риби се познава по лъскавостта и прилепналите люспи. Ако рибата е по-стара те се отделят от тялото, получава се една бяла слуз и рибата изглежда като настръхнала. Хрилете трябва да са бледо розови, в никакъв случай кафеви или помътнели.
„Пожелавам на всички да са здрави и да изкарат хубаво този празник, който ни обединява“, заключва Господинов.