През 2019 година на територията на страната са работили 85 кланици – с 6 броя повече в сравнение с 2018 година, отбелязват в анализ на сектора от Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Съгласно Регламент (ЕО) № 853/2004 на Европейския парламент и на Съвета относно определяне на специфични хигиенни правила за храните от животински произход всички кланици са одобрени за извършване на вътреобщностна търговия, допълват от ведомството. От тези обекти 43 са декларирали, че извършват клане на говеда.
В 74 кланици се колят свине, в 53 – дребен рогат добитък (ДРД), а в 7 – биволи и еднокопитни. Кланиците, специализирани за клане само на свине, са 25.
Произведеното месо в кланиците за миналата година е 87 870 тона или с 2.8% по-малко от 2018 година, като броят на закланите животни през 2019 г намалява с 3.3% до 1,515 млн. глави. Закланите животни директно в стопанства през 2019 г. са малко над 930 хил. броя – с 12.0% повече в сравнение с предходния период, a произведеното месо в стопанствата (24 013 тона) е с 24.9% увеличение, отбелязват от МЗХГ. През кланиците са минали 1,2 млн. свине, като от тях 222 хил. животни са заклани на ишлеме, се отбелязва в доклада. Средно прасетата са били с тегло 109 кг, като общото получено кланично месо се оценява на 79 833 тона.
Водещо място в промишленото производство на червено месо през 2019 г заема Южният централен район с 23.2% от общо произведеното месо и с дял 22.2% от добитото свинско месо за страната. Следва Северният централен район с дял 23.6% от общо произведеното месо и 22.6% от добитото свинско месо. Североизточният район заема 17.3% от общото производство на червено месо, а Северозападният район – 16.0%. Следва Югоизточният район – с дял 14.2% и Югозападният район – с дял 5.0% от произведеното общо месо и месо от свине, отбелязват още от земеделското министерство.