През тази седмица китайска делегация ще се запознае с производствените мощности на две предприятия, които изкупуват и преработват само български тютюн. Експертите на китайската национална агенция по безопасност на храните и на митническите служби ще се запознаят с целия производствен процес – от полето през преработката, пакетажа и експорта на тютюн.
Това каза за “Агрозона” Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите НАТ – 2010, президент на UNITAB и вицепрезидент на ELTI. С качеството на българската суровина, с целия фитосанитарен контрол, който се извършва на територията на страната, българските стандарти отговарят на всички европейски изисквания.
От 6 до 12 месеца отнема издаването на лиценз за внос в Китай. Количествата, които може да предложи България, не са големи, но ориенталският тютюн, който се произвежда на територията на България, е с високо качество, поради което се използва за „овкусителна съставка“ на различни тютюневи изделия, посочи Цветан Филев. Режимът за износ на тютюн за Китай е много сложен и целта на това посещение е той да бъде облекчен, каза още президентът на UNITAB.