Киселото зеле се оказа по-силно от пробиотиците

Васил Русев
Васил Русев
2 Минути

Киселото зеле е един от най-полезните продукти през зимата. Може би то традиционно присъства в българската кухня от години. Дори наличието на пресни зеленчуци (съдържат повече пестициди, консерванти) през студените месеци в супермаркетите не може да го измести от трапезата.

Ферментиралото зеле помага на полезните бактерии в червата да се размножават. Така те оказват по-добра съпротива и блокират размножаването на различни видове патогенна микрофлора, вирусни и гъбични инфекции.

Сокът от кисело зеле съдържа освен това и аминокиселината L-глутамин, която има способността да заздравява чревната стена. Неслучайно киселото зеле се препоръчва за профилактика срещу язва на стомаха и дванадесетопръстника. Половин чаша кисело зеле съдържа дневната доза от витамин К, който има положителен ефект върху косата и зъбите.

В киселото зеле има много ценни вещества с противовъзпалителен ефект, които наред с това намаляват нивата на холестерола. Особено важно е съдържанието на витамин В12, което го прави подходящ за хора с такъв дефицит. Витамин В12 не се съдържа в прясното зеле, но в него има микроорганизми, които го произвеждат. Затова е необходимо да мине време, зелето да ферментира и тогава той вече е наличен. Киселото зеле е едновременно източник на пробиотици и пребиотици. В състава му има огромен брой важни за организма бактерии; не само лактобацили, но и бифидус.

Няма да е преувеличено, ако се каже, че киселото надминава дори пробиотичните таблетки по съдържание на полезни бактерии. Много хора страдат от проблеми със стомаха и червата заради прекомерното използване на антибиотици и други лекарства. Влияние оказва и повишеното съдържание на тежки метали, които попадат в организма по различни пътища от околната среда, както и редовният прием на индустриално преработени храни. Именно с тези проблеми се бори успешно киселото зеле.

Пробиотиците са мощна подкрепа за имунитета, помагат да се лекуват заболявания, свързани с токсини и недохранване.

Avatar photo
Автор: Васил Русев
Васил е журналист в уебсайт и списание „Агрозона“ от август 2018 година. Роден е през 1983 година в Пловдив. Възпитаник е на Националната професионална гимназия по горско стопанство "Христо Ботев" в град Велинград и на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работи като журналист от повече от 10 г., а опитът му е съсредоточен в длъжностите - репортер, редактор и водещ. Личните му интереси са свързани с историята, политиката, природните процеси и спорта.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА