Как да съхраните зелето през зимата (+рецепта за най-вкусното кисело зеле)

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Благодарение на голямото си разнообразие от сортове белокочанното зеле се употребява в пресен вид практически през цялата година. За продължително съхранение обаче са подходящи само късните сортове. Освен това много важно е при прибирането да съблюдавате препоръчителните срокове. Най-добре е да отрязвате зелките, когато температурата навън е от 0 до 5 градуса, тогава процесите на дишане се забавят. Оптималните условия на съхранение на зелето са: температура около минус 1 до 1 градуса с относителна влажност на въздуха 90-95%.

Преди да приберете зелето в избата, трябва да го сортирате, като изберете само плътните и сухи зелки. Кочаните с повреди и признаци на болести не трябва да се съхраняват в мазето, тъй като могат да разболеят цялата реколта дори и за няколко дни.

Зелето е добре да се нареди на стелажи, обръщайки го с кочаните нагоре или просто закачено с корените нагоре на тавана. Можете да съхранявате зелките без горните зелени листа и корените, като завиете главите в обикновена хартия, но не във вестници.

Съществува още един старинен способ за съхранение на зелето: от зелката се почистват всички неплътно лягащи листа и добре се намазва с глина, която е разредена предварително до консистенцията на сметана. Към корена се връзва въженце и зелката се закачва първо под навес за изсушаване, а след това в мазето – за продължително съхранение. Така зелето остава свежо за дълго време.

 

 

Най-вкусното кисело зеле

Изберете здрави и стегнати зелки и ги почистете от връхните листа. Направете разрез „на кръст“ в кочана, като леко го издълбаете на няколко сантиметра.

Наредете зелките плътно в бидон или дървен съд и притиснете отгоре с дървена решетка. Залейте зелките със студена вода, в която предварително сте разтворили готварска сол. На всеки литър вода се добавят по 40 г морска сол.

Течността трябва да покрива решетката, дори да бъде десетина сантиметра над нея. За цвят на зелевия сок можете да добавите една глава червено зеле,  а за да не помътнява сока сложете и кочан узряла царевица.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА