Кирил Вътев: Плащанията за Кампания 2023 започват на 1 декември

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Изплащането на субсидиите към земеделските стопани може да бъде извършено след верифициране на изпълнението на всички условия за допустимост по съответната интервенция

„Въпреки удължения срок за подаване на заявления, планираме плащанията към земеделските стопани да бъдат извършени в определения по регламент период – от 1 декември 2023 г. до 30 юни следващата година. Точното времево разпределение на изплащането на субсидиите по конкретните интервенции е свързано с приключването на всички административни контроли и проверки на място за всички бенефициенти по съответната интервенция“, казва министъра на земеделието и храните Кирил Вътев в отговор на въпрос на народния представител Антоанета Цонева дали плащанията към стопаните ще се забавят предвид удължаването на кампанията за заявяване на участие по различните интервенции на Стратегическия план за развитие на земеделието до 21 юли т.г.

По думите на министър Вътев с цел гарантиране на законосъобразността на финансирането от ЕС, изплащането на субсидиите към земеделските стопани може да бъде извършено след верифициране на изпълнението на всички условия за допустимост по съответната интервенция. „Министерство на земеделието и храните и ДФ „Земеделие“ предприемат всички необходими действия за навременно приключване на проверките и изплащане на субсидиите на земеделските стопани, като разбираме, че това е от първостепенно значение за спазване на легитимните очаквания на земеделските стопани и запазване на конкурентоспособността на производителите“, се казва още в отговора.

Вдигат минималния осигурителен праг за земеделците от 1 август

От 2023 г. ДФ „Земеделие“ прилага за първи път Системата за мониторинг на площите като част от Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК). На база на данните от наблюденията на подлежащите на мониторинг данни от спътници по програма „Коперник“ ще се определя изпълнението на част от изискванията за подпомагане.

През настоящата година се поставя началото на прилагането на интервенциите от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г. По тази причина кампанията за подаване на заявления през 2023 г. ще продължи до 21 юли с цел да се даде повече време на земеделските стопани да получат информация за новите интервенции и да направят информиран избор при подаване на заявленията.

Депутатите приемат ударно законодателството в областта на торенето заради наказателна процедура срещу България

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements