Кипър инвестира в напояване и устойчиво земеделие, Италия дава над 1 млрд. евро за млади стопани

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

ЕК одобри стратегическите планове по ОСП на двете страни

Европейската комисия (ЕК) одобри стратегическите планове по ОСП на Кипър и Италия. Според информацията от ЕК, кипърският план по ОСП цели поддържането на устойчивостта и конкурентоспособността на селскостопанския сектор в страната. Около 155 милиона евро ще бъдат отпуснати за подпомагане на доходите на земеделските стопани. За да се подпомогне производството на сирене халуми, основният кипърски селскостопански продукт за износ и регистрирано защитено наименование за произход, се предвижда насочена помощ в сектора на овцевъдството и козевъдството. По отношение на действията в областта на околната среда и климата, управлението на водите и опазването на почвите те се превръщат в основни предизвикателства в сектора. Кипър ще инвестира в напояване и ще насърчи земеделските стопани да възприемат по-устойчиви селскостопански практики. Земеделската земя, обработвана органично, също ще се удвои. За да се намали безработицата в селските райони, кипърските млади земеделски стопани ще получат конкретна допълнителна помощ. Фондовете за развитие на селските райони ще подкрепят и местния бизнес, който, наред с други проекти, се очаква да доведе до създаването на повече от 900 работни места.

Италияе един от най-големите земеделски производители и преработватели на храни в ЕС с много разнообразен селскостопански сектор. Планът по ОСП на Италия ще въведе максимална сума на хектар за основното подпомагане на доходите на земеделските стопани. Малките и средните стопанства ще получат преразпределително плащане за постигане на по-справедлива финансова подкрепа. Около 800 000 земеделски стопани също ще получат специално финансиране (от общ пакет от почти 3 милиарда евро) за участие в инструменти за управление на риска, така че да се справят по-добре с нарастващото въздействие на неблагоприятните климатични събития. Като част от екологичните си ангажименти планът на Италия има за цел да увеличи площта на биологичното земеделие до 25% от земеделската земя. Планът ще насърчи стратегиите за местно развитие, достигащи до 56% от населението в селските райони, чрез местни групи за действие. Италия също така ще бъде сред първите държави от ЕС, които ще приложат новите социални условия на ОСП, за да гарантират безопасността на работното място и да се борят с експлоатацията на труда. И накрая, 1,1 милиарда евро ще бъдат заделени за подпомагане на младите земеделски стопани да създадат и осигурят бизнеса си.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА