Кампания в защита на българския вкус се е провела на събора в Рожен. Кампанията „Година на географските означения в България – Да защитим българския вкус“ стартира на Събора на народното творчество и животновъдство „Рожен“ на 17, 18 и 19 юли, предават от пресцентъра на евродепутата Момчил Неков. Евродепутатът даде официален старт на инициативата, чиято цел е в рамките на една година да създаде регистър на българските храни и продукти, които могат да бъдат включени в европейските схеми за Защитени географски означения.
В момента страната ни има регистрирани едва два продукта – розовото масло и горнооряховския суджук. За сравнение Италия и Франция имат над 200, а Гърция – над 100.
„Известни сме по цял свят с традициите и качеството на българските храни, но в същото време европейските гаранции за качество все още не са добре познати у нас. Тези означения могат да допринесат изключително много за малките и средни производители, особено в отдалечените райони, в които има високи нива на безработица“, коментира Неков.
Според него има редица родни продукти, които имат потенциал да бъдат вписани като Защитени географски указания (ЗГУ) или Защитени названия за произход (ЗНП). Сред тях са смилянският боб, поморийската сол и самоковския картоф. Десетки земеделски производители посетиха щанда на кампанията за подробности около процеса по кандидатстване и регистрация. От пресофиса на евродепутата посочват, че допълнителна информация е достъпна на официалната интернет страница mnekov.eu, където гражданите ще могат да подават и свои предложения за включване на продукти и храни.