Кампания 2024 е напът на стартира

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Предстои ЗПЗП да бъде гласуван в пленарна зала още през тази седмица

Комисията по земеделието, храните и горите прие на второ четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за подпомагане на земеделските производители (ЗПЗП), внесен от Десислава Танева (ГЕРБ-СДС) и група народни представители на 16 април 2024 г. и приет на първо четене от същата комисия на 17 април.

През изминалата седмица по време на редово заседание, председателят на Комисията Десислава Танева обясни, че законопроектът отразява направените промени в Стратегическия план на България до 2027 г. и за да може изобщо да се проведе кампанията съгласно актуалната правна рамка е необходимо да бъде прието предложеното изменение на ЗПЗП.

Законопроектът е получен от Министерството на земеделието и храните (МЗХ), изготвен е от тях, но не е минал на обществено обсъждане, затова сега се приема по спешност. Целта е да се обезпечи възможността за провеждането на кампанията и за работата на МЗХ в периода, в който няма да има Народно събрание. Това е и периодът, в който ще приключат сроковете за кампанията за директни плащания.

При гласуването на Законопроекта през изминалата седмица стана ясно още, че предвидените изменения включват промяна в дефиницията за активен фермер за Кампания 2024.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА