Калдъръмчето заменя успешно листните зеленчуци

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Приемано за плевел, то може да се справи и с рани, и с температура

Калдъръмчето отново се появява в градините ни. Той заема успешно мястото си в алпинеумите, на ниската морава или на преден план в лехите, както и на балкона, в саксии или сандъчета, вази и контейнери.

Калдъръмчето е родом от Южна Америка. Това растение е със стелещи се, силно разклонени филизи. Окраската на стеблата е червеникава, може да има лек оттенък на цвекло, понякога е зелена. Листата са сочни, седящи, тъпи. Цветовете на калдъръмчето много обичат слънцето, затварят се вечер и в мрачно време, но при кичестите форми могат да останат и отворени.

Калдъръмчето е много топлолюбив вид, затова то може да украси двора само при подходящите условия.

Едроцветното калдъръмче (Portulaca grandiflora) ще ви радва в цветната леха, но зеленчуковото калдъръмче (Portulaca oleracea) или известното у нас като тученица растение за разлика от своя събрат, в някои региони се смята за плевел.

 

Сложете го в сосове и салати

Калдъръмчето расте бързо, зелените му части могат да се отрязват често и няколко пъти през лятото. Филизите се вземат преди растенията да са цъфнали, след това те стават прекалено остри. Леко тръпчивият вкус на калдъръмчето придава своеобразен вкус на супите, салатите, където то може да замени такива растения, като спанака и киселеца. Може да се маринова, да се слага в туршии, да се използва като подправка към месни и рибни блюда.

В качеството на пикантна гарнитура то се добавя в сосове и майонеза. Във Франция, Армения, Узбекистан от тученицата в смес с пикантни билки се правят витаминозни салати.

 

Витамин С е във високи дози

Едроцветното калдъръмче съдържа и лечебни вещества, но те са много по-малко, отколкото тези в листата и стеблата на тученицата.

В листата на този вид се съдържат до 300 мг витамин С, витамини РР, Е, каротин, флавоноиди, до 0,5% мазнини, смолисти вещества, въглехидрати (глюкоза, галактоза, фруктоза, захароза и други), органични киселини (лимонена, синапова и други), гликозиди, алкалоиди, белтъчиини, минерални вещества.

В семената на зеленчуковото калдъръмче се съдържат нишесте, целулоза и масла. Заради високото съдържание на витамин С, калдъръмчето се използва, на първо място, при скорбут в миналото. Освен това, от стари времена досега тученицата се е използвала в качеството на диуретилно, температуропонижаващо, противоглистно, ранозаздравяващо средство.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА