Какво да приготвим от круши – 19 рецепти за вкусна и здравословна зимнина

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
15 Минути

Сладко, конфитюр, компот – тези неща и още много други може да се приготвят за зимата от круши. Мнозина знаят как се прави сладко от круши, по принцип изобщо не е трудно. Въпреки това, в допълнение към самите круши и захар, могат да се използват различни добавки за приготвяне на вкусно и здравословно сладко: лимон или портокал, подправки и билки. С такива компоненти вкусът на готовото сладко е много по-ярък и по-богат.

Сладко от круши

Необходими продукти2 кг круши, 1,5 кг захар.

Приготвяне:  Изплакнете крушите, подсушете и ги нарежете на резени. Поставете ги в тенджера заедно със захарта. Разклатете съда и го оставете на стайна температура за 2-3 часа. След това сложете тенджерата с крушите на огъня и като разбърквате от време на време, изчакайте сместа да кипне. Гответе 10 минути, след което напълно охладете за една нощ. Повторете процеса още два пъти. Третият път след като заври, сварете сладкото за 40-60 минути. Когато сладкото се сгъсти и потъмнее, го изсипете в стерилизирани буркани и ги оставете да изстиват обърнати с капачките надолу.

Кехлибарено сладко от круши

сладко от круши

Такова сладко е не само вкусно, но и привлекателно на външен вид.

Необходими продукти1 кг круши, 1 кг захар, кора от 1 лимон, 160 мл вода.

Приготвяне: Изплакнете крушите, отстранете сърцевината и накълцайте. Смесете захарта с водата и кипнете сиропа. Поставете нарязаните круши в сиропа и гответе, докато парчетата станат прозрачни. Обелете кората на лимона и добавете към сладкото в края на готвенето. Сложете горещото сладко в чисти буркани и оставете да изстиват обърнати.

Крушово сладко с лимон

сладко от круши 2

Лимонът ще добави ненатрапчива киселинност и лек цитрусов аромат на сладкото.

Необходими продукти1 кг круши, 1 кг захар, 1 лимон, 2,5 чаши вода.

Приготвяне: Смесете вода и половината захар и кипнете сиропа. Поставете нарязаните круши в сиропа и гответе, като разбърквате от време на време, в продължение на 15 минути. След това добавете останалата захар и тънко нарязания лимон. Разбъркайте добре, за да разтворите захарта и гответе още 30 минути. Дръпнете сладкото от котлона, охладете и охладете в хладилник за една нощ. След това го сложете отново на огъня, изчакайте да кипене и веднага поставете в буркани, затворете плътно и обърнете докато изстине.

Гъсто сладко от круши

сладко от круши 3

Акцентът на това сладко е добавянето на пресен корен от джинджифил. Той ще добави специална пикантност на готовото сладко.

Необходими продукти1 кг круши, 1 кг захар, 2 супени лъжици. настърган джинджифил, сок и кори от 1 лимон, 200 мл вода.

Приготвяне: Изплакнете крушите и нарежете на кубчета. Сложете плодовете, джинджифила, лимонова кора и сок, вода в тенджера и като разбърквате от време на време, доведете до кипене. Гответе на слаб огън за 15 минути, докато парчетата круша омекнат. Добавете захарта, разбъркайте, докато се разтвори напълно и гответе още 10-20 минути, като разбърквате от време на време. Готовото сладко изсипете в буркани.

Сладко с цели крушки

сладко от круши 4

За да приготвите сладко според тази рецепта, използвайте дребни плодове.

Необходими продукти : 2,5 кг круши, 1,5 кг захар, 1 г лимонена киселина, 2,5 чаши вода.

Приготвяне: В тенджера се завират захарта и водата, оставят се да врят 20 минути, като сиропът се разбърква от време на време. Изплакнете крушите, подсушете ги, набодете ги с клечка за зъби на няколко места. След това поставете в горещия сироп и охладете напълно. Поставете крушите със сиропа на огъня, гответе след като заври 15 минути и отново охладете напълно. Повторете процеса още 3 пъти. Подредете горещите круши в буркани, напълнете със сироп и затворете плътно.

Крушово сладко с портокал

сладко от круши 5

Можете да разнообразите вкуса на сладко от круши, като добавите към него портокалова кора и сок.

Необходими продукти1 кг круши, 1 портокал, 1,5 кг захар.

Готвене . Изплакнете крушите, отстранете кожата и семената и нарежете. остържете кората на портокала и изцедете сока. Поставете крушите в тенджера, покрийте със студена вода. Добавете захар и гответе, като разбърквате от време на време, в продължение на половин час. След това прекарайте крушите през сито, добавете сока и портокаловата кора към полученото пюре и гответе 20 още минути. Сложете горещото сладко в стерилизирани буркани.

Сладко от круши с мед

сладко от круши 6

Дори за 5 минути можете да направите страхотно сладко от круши.

Необходими продукти : 1 кг круши, 250 г захар, 1 супена лъжица. мед, 2 с.л. лимонов сок.

Приготвяне: Изплакнете крушите и ги нарежете на тънки филийки. Поставете в тенджера заедно с лимонов сок, захарта и меда. Разбъркайте, покрийте и оставете за една нощ. След това сложете тенджерата на слаб огън и доведете до кипене, като разбърквате от време на време. Гответе за 5 минути и веднага затворете в чисти буркани.

Крушово сладко с макови семена

сладко от круши с мак

Това сладко ще послужи като отличен пълнеж за домашно приготвени пайове.

Необходими продукти: 1 кг круши, 300 г захар, 2 супени лъжици макови семена, 1 лимон.

Приготвяне: Изплакнете крушите, обелете ги, изрежете сърцевината и ги нарежете. Поставете ги в тенджера със захарта и изцедения лимонов сок и оставете на стайна температура за няколко часа. След това се слага на огън, довежда се до кипене, като се разбърква от време на време и се готви 20 минути. По желание плодовете могат да бъдат пасирани до гладкост. Запържете малко маковите семена в сух тиган, добавете към сладкото и гответе още 5-10 минути. Сложете горещо сладко в стерилизирани буркани затворете плътно.

Сладко от зелена круша

сладко от зелени круши

Не се страхувайте да експериментирате!

Необходими продукти : 2,5 кг круши, 1,5 кг захар, 2 чаши вода.

Приготвяне:  Изплакнете крушите, подсушете, нарежете на кубчета и поставете в тенджера. Изсипете 1 с.л. вода и варете на слаб огън, след което се готви 20 минути. Докато готвите, разбъркайте сладкото и махайте пяната. Варете сиропа отделно, като смесите 1 чаша вода и захар. Веднага след като сиропът заври, сложете крушите в него, доведете до кипене и гответе още 10 минути. Изсипете горещото сладко в буркани, затворете с найлонови капаци и съхранявайте в избата.

Сладко от круши и сливи

сладко от круши и сливи

Сладките круши вървят добре с киселите сливи.

Необходими продукти : 1 кг круши, 1 кг сливи, 1.6 кг захар, 400 мл вода.

Готвене . Обелете и нарежете крушите. Извадете костилките от сливите и нарежете. В чистия вид трябва да имате 1 кг круши и сливи. Първо сварете сиропа, като смесите водата и захарта. Поставете крушите в сироп, доведете до кипене и оставете да къкри за 20 минути, като се отделя пяната. След това добавете сливите към крушите и гответе още 20-25 минути. Подредете сладкото в буркани и заварете.

Крушово сладко с канела

сладко от круши с канела

Сладко от канела с канела е класическа френска рецепта за направа на круши.

Необходими продукти: 1 кг круши, 800 г захар, 1 ч.л. смляна канела, щипка смлени карамфил.

Готвене . Нарязваме крушите, поставяме в тенджера заедно със захарта и подправките и довеждаме до кипене, като разбъркваме от време на време. Намалете котлона на ниска степен и варете сладкото, като разбърквате от време на време, в продължение на 1,5-2 часа. Премахнете пяната и веднага поставете сладкото в стерилизирани буркани.

Компот от круши за зимата

компот от круши

В допълнение към сладко от круши, можете да приготвите вкусен компот.

Необходими продукти: 1 кг круши, 350 г захар, 1 ч.л. лимонена киселина, коричка от 1 лимон, 700 мл вода.

Приготвяне: Обелете крушите, нарежете наполовина и поставете в разтвор от лимонена киселина и 1 литър вода за 15 минути – това ще им попречи да потъмнеят. На дъното на стерилизирания буркан сложете лимоновата коричка, а отгоре наредете крушите. Пригответе сироп от 700 мл вода и 350 г захар и изсипете върху крушите. Стерилизирайте консервите.

Сок от круша за зимата

сок от круши

Необходими продукти : 5 кг круши и 1 кг захар.

Приготвяне: Изплакнете крушите, подсушете и нарежете. Прекарайте нарязаните плодове през месомелачка, след това използвайте преса или ръка, за да изцедите сока. Загрейте го на слаб огън, без да ври. Добавете захар по желание и изсипете гореща в бурканите. Стерилизирайте и навийте.

Круши в сироп за зимата

Крушата, приготвена в сироп, е вкусен деликатен десерт.

Необходими продукти: 1 кг круши, 0,5 кг захар, 1 литър вода.

Приготвяне:  Обелете и нарежете крушите на половинки или четвъртинки. Поръсете с лимонов сок, за да предотвратите потъмняването. Сварете сиропа и натопете крушите на малки порции. Подредете крушите в буркани, напълнете със сироп и стерилизирайте.

Крушово сладко за зимата

сладко от круши 7

Крушите правят отлично гъсто сладко, което може да се използва като пълнеж за пайове и рула.

Необходими продукти : 1 кг круши, 0,5 кг захар, 0,5 ч.л. лимонена киселина, 0,5 л вода.

Приготвяне: Обелете крушите и ги нарежете. Поставете парченцата в тенджера, покрийте с вода и гответе, докато плодовете омекнат. След това прехвърлете плодовете в гевгир. Претрийтее крушите през сито, върнете сместта във водата, където са варени крушите и оставете да къкри, докато плодът се свари. Добавете захарта, лимонената киселина и варете, като разбърквате от време на време, докато омекне. Поставете готовото сладко в буркани.

Сладко от круши за зимата

Когато приготвяте сладко, добавете малко добро коняк към него – резултатът ще ви хареса.

Необходими продукти : 2 кг круши, 1,5 кг захар, 1 ч.л. лимонена киселина, 1 пакетче ванилия, 1 супена лъжица коняк.

Готвене . Изплакнете крушите, подсушете ги и след отстраняване на семената нарежете на филийки. Поставете плодовете в тенджера, покрийте със захарта и оставете да престои, докато сокът излезе. След това сложете тигана на слаб огън и доведете до кипене. Гответе за няколко минути, премахнете пяната и леко охладете. Доведете отново до кипене, добавете ванилията и лимонена киселина и гответе половин час, като разбърквате от време на време. В края на готвенето добавете към сладкото коняка и свалете от котлона. С ръчен блендер разбийте плодовата маса до желаната консистенция и подредете в буркани. Съхранявайте сладкото от крушите на хладно тъмно място, като затворите бурканите с найлонови капаци.

Цели консервирани круши

Необходими продукти: 3 кг круши, 2 кг захар, 2 ч.л. лимонена киселина, 1 литър вода.

Приготвяне: Изплакнете и подсушете крушите, отстранете опашките и набодете всяка круша с вилица на няколко места. Поставете крушите в тенджера и покрийте с вода до пълното им покриване, така че да измерите нужното количество вода. Изцедете водата в друга тенджера, добавете захар и кипнете сиропа. Залейте крушите с горещ сироп, донесете до кипене и гответе 15 минути. Охладете сместа напълно. След това отново сложете тенджерата на огъня, отново доведете до кипене, гответе 15 минути и охладете напълно. Повторете процеса още 2-3 пъти. В края на последното кипене добавете лимонена киселина. Подредете крушите в буркани, отгоре залейте с горещ сироп.

Мариновани круши

мариновани круши

Маринованите круши са добра закуска и допълнение към месните ястия.

Необходими продукти: 2 кг круши, 0,5 кг захар, 3 дафинови листа, 4 звезди карамфил, 8 зърна черен пипер, 8 супени лъжици ябълков оцет, 2,5 литра вода.

Приготвяне:  Измийте крушите, подсушете и нарежете на 4 части, като отстраните семките. За марината комбинирайте вода, оцет и захар, поставете круши в нея и доведете до кипене. Гответе за 5 минути. Поставете подправки на дъното на бурканите, напълнете с крушите и покрийте с гореща марината и стерилизирайте.

Конфитюр от круши

конфитюр от круши

Поставете готовите конфитюри в малки буркани и поднесете на гостите като вкусен сувенир.

Необходими продукти: 3 кг круши, 800 г захар, 1 ч.л. смляна канела, 1 ч.л. смляно индийско орехче, 1 ч.л. смлян кардамон, 2 ч.л. течна ванилия, сока и коричката от 1 портокал.

Приготвяне: Нарежете крушите и поставете в тенджера заедно с водата, сока и портокаловата кора. Довежда се до кипене и се готви 20 минути, като се разбърква от време на време. Използвайте ръчен блендер, за да пюрирате плодовата маса. Добавете подправките и захарта и разбъркайте добре, докато захарта се разтвори. След това сместа отново се довежда до кипене и се готви, докато се сгъсти. Разпределете горещото сладко в стерилизирани буркани.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА