Азотните торове вече тровят рибата край “Яйлата”, очаква се тази нощ корабът да се разбие

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
7 Минути

Времето се влошава, а с това шансовете за успеха спасителната операция намаляват

Акцията по претоварването на заседналия товарен кораб „Vera Su“ край местността „Яйлата“ е временно прекратена. Машината за пакетирането на азотния тор се е развалила, след което пренасянето на уреята е продължило чрез щипката на крана, като кадри, заснети през нощта, показват, че не малко количество от торовете се изсипват в морето при пренасянето на суровината на друг плавателен съд, предаде БНР.

Баржата, която трябва да събира претоварения товар и да го извозва до пристанището във Варна, сутринта също е закъсала, впоследствие е била освободена. Към момента няма информация как и дали акцията ще продължи. За щастие горивото на кораба е било източено.

Хрилете на младите риби изсъхват след допир с азотния тор

Попадналият в морето азотен тор според специалистите е опасен, тъй като се отразява негативно на младото поколение риби, като причинява изсъхване на техните хриле, освен това торът предизвиква и цъфтене на фитопланктоните, което от своя страна може да доведе до заблатяване на морската вода и липса на кислород.

В следобедните часове се очаква силата на вятъра в района да достигне 20 метра в секунда, което създава възможност корабът да бъде разбит в скалите.

Сдружение „Черноморски изгрев“ предлага помощ за заседналия кораб на Яйлата

От сдружението са изпратили официално писмо до министър председателя на Република България, министъра на транспорта, изпълнителна агенция „Морска администрация“, министъра на околната страна и водите, министъра на земеделието, храните и горите, в което отправят предложение за участие на риболовни кораби на сдружението в операцията по разтоварване и изтегляне на товарния кораб „Vera Su“, натоварен с 3300 тона азотни торове – карбамид.

Прикачваме пълния текст на писмото тук:

Необходими са незабавни действия от Ваша страна по изтеглянето или разтоварването на заседналия на 20.09.2021 г. във водите до Камен бряг товарен кораб Вера Су.

Мерките трябва да бъдат предприети още днес 26.09.2021 г. За съжаление, десетките сигнали от различни организации не доведоха до реални резултати и пет дни бяха изгубени в обяснения за административни процедури и декларация, че собственикът на плавателния е отговорен за изтеглянето на кораба.

Собственикът е отговорен за създалата се ситуация, но още по-голяма е отговорността на държавата за предотвратяването на мащабно замърсяване във водите на Черно море.

Щетите от подобна криза ще бъдат тежък удар за риболовния ни сектор, но и с катастрофален ефект за цялата ни черноморска акватория. Вредите върху морска екосистема обаче няма да бъдат поправени с каквито и да е декларации за поемане на политическа отговорност в края на следващата седмица.

С недоумение следим съобщенията в медиите за притесненията на отговорните институции от настъпване на евентуални лоши метеорологични условия. Няма риболовен кораб от Северното ни Черноморие, който да не е наясно, че след вторник 28.09.2021 г. времето се разваля и ветровете ще доведат до такива вълнения, които да разбият плавателния съд. Убедени сме, че всеки от вас е запознат с прогнозата за времето и вероятно съзнава какво предстои.

Към настоящия момент не е ясно дали страната ни разполага с подходящата техника за този тип морско спасяване, в т.ч. хеликоптери, които да извършат част от разтоварването. Вярваме се, че като морска страна – държавата ни има подобен ресурс. Ако това не е така, дано да е поискана помощ от съседните държави или Европейската комисия, която има изключителна компетентност за опазване на морските биологични ресурси във водите не ЕС в Черно море.

Във връзка с горното ви уведомяваме, че Сдружение „Черноморски изгрев“ разполага с 53 риболовни кораба с дължина между 12 и 27 метра, които могат да участват в акцията по разтоварване и изтегляне на заседналия кораб.

Отново заявяваме нашата позиция и опасения, че липсата на реални действия от днес до края на утрешния ден с голяма вероятност ще обезсмисли каквито и да е стъпки впоследствие.

Оставаме на разположение за съдействие и реално участие в акцията по разтоварване и изтегляне на товарния кораб Вера Су.

Изтеглянето и разтоварването на кораба спря почти веднага след като започна

“Няма никаква реакция от институциите до момента, никой не ни е потърсил за помощ. В момента около кораба има един водолазен кастер, плаващ кран и един влекач, които по мои изчисление ще се махнат от мястото до 7-8 часа, тъй като няма да могат да постигнат никакви резултати. Не е започнало изтегляне, не знам какво се опитват да направят. Морето е стихия, всички трябва да знаят това. Четвъртък-петък се прогнозират силно вълнение и до 2 метра вълни в района. Корабът просто ще бъде разбит.”, заяви Емил Милев, председател на УС на Сдружение „Черноморски изгрев”.

“Държавата не направи нужното в срока”

“Не е възможно да имаш престъпно въздействие една седмица, когато всички знаят, че времето се разваля и всяка минута е ценна, за да се извади корабът, преди това да се случи. Този случай показва неспособността на страната да се справи с една катастрофа, авария или инцидент в морето. Това е минимален инцидент, кораб, с не толкова опасен товар засяда, и държавата няма инструменти за реакция. Институциите са неподготвени. Представям си какво може да се случи при по-сериозен инцидент. Има такива компании в световен мащаб, които се занимават само с това нещо. В тази една седмица можеше да се потърси помощ, да се докарат кораби от Средиземно море. Да се надяваме и Господ да помага и да не се случва най-лошото в района.”, допълни още Милев.

Какви ще бъдат последиците за морето и за риболовния сектор?

“Последиците за риболовния бранш ще бъдат големи и дългосрочни. Преди да е започнал сезонът, той ще свърши. Дори институциите да заявяват, че товарът е безвреден, няма безвреден химикал за морската среда. Хората ще се дръпнат от пазара, няма да купуват риба”, опасява се Милев.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА