В писмо до своите членове Асоциацията на земеделските производители в България изпрати препоръки към бизнесоператорите на граничните контролни пунктове (ГКП) на България в условията на COVID-19. “Агрозона” ги представя на своите читатели с надеждата съветите да бъдат максимално полезни на българските земеделски стопани.
На граничните контролни пунктове е необходимо да се спазват наложените ограничителни мерки за достъп на външни лица (шофьори, бизнес оператори, спедиторски фирми и др.) до сградите и съоръженията, в т.ч офис помещения, сервизни помещения и др. Необходимо е при представяне/получаване на документи, придружаващи пратката бизнес операторите да изчакват извън сградата на граничния контролен пункт, като при струпване на много хора да спазват дистанция от минимум 1,5 – 2,0 м.
Всички да носят лични предпазни средства – маски и ръкавици, възпрепятстващи евентуалното заразяване с вируса. Да спазват изискванията за достъп до помещенията за проверка – дезинфекция, лични предпазни средства.
При осъществяване на официален контрол ( идентификационни и физически проверки на пратките и особено в случаите на пробовземане) да се спазва безопасна дистанция 1,5 – 2,0 м със служителя, осъществяващ официалния контрол.
Необходимо е да се следи информацията за въведените ограничения на електронната страница на Министерство на здравеопазването.
На електронната страницата на Министерство на здравеопазването са посочени и временни насоки за почистване на околната среда в обекти различни от лечебни заведения, които могат да бъдат ползвани от всички бизнес оператори и работодатели.
На електронната страницата на Центъра за оценка на риска по хранителната верига също има публикувани редица информационни материали включително такива свързани с „Устойчивост на коронавирусите върху контактни повърхности и тяхното унищожаване чрез биоцидни препарати“.
Бизнесоператорите незабавно да предприемат мерки за отстраняване от работа на служители с грипоподобни симтоми и за уведомяване на здравните власти.
Посещението в обекта от компетентните контролни органи под контрол на БАБХ ще се осъществява при пълно спазване на санитарно-хигиенните изисквания.
Препоръките могат да се актуализират спрямо развитието и разпространението на COVID-19 в страната.