Наръчник дава основните съвети за млади предприемачи в бранша
Аграрен университет – Пловдив публикува Наръчник за стартъп – стартиращи фирми в сектор Земеделие и храни, изготвен с подкрепа на Европейския институт за иновации (EIT Food), информират от Национална селска мрежа (НСМ).
В наръчника е представен целия процес по създаването на подобна компания за храни или земеделски продукти, започвайки от първите стъпки – какво трябва да знаят хората, които искат да се занимават с храни, какви са тайните на устойчивия бизнес. Представени са основните етапи на развитие на бизнес модела и писането на бизнес план, както и създаването на план за финансиране. Търсенето на финанси и правилната оценка на идеята от икономическа гледна точка също са представени в наръчника.
В наръчника на стартиращия бизнес в сектор Земеделие и храни има включени и въпроси и отговори, които бързо и лесно ще ориентират всеки ентусиаст дали идеята му би имала възможност за реализация и пазар.
Представени са и начините за правилно рекламиране на продуктите, основните канали за това и групите, към които трябва да са насочени посланията.
От Аграрния университет изтъкват, че подкрепата за осигуряване на връзка между потребители с различни предприятия, стартиращи фирми, учени и студенти, е от изключително значение за развитието на иновативни и устойчиви инициативи, които подобряват не само здравето и достъпа до качествена храна, но и влияят положително и на околната среда.