Как се получава така, че круша може да бъде отгледана в шише? Въпросът е предизвикателство за логичното мислене, но всъщност става дума за стара техника, която французите използват отдавна. Процесът по отглеждане започва през пролетта.
Отглеждането на круша в шише може да изглежда по-лесно, отколкото да се построи кораб в шише, но се изисква също толкова голямо търпение.
Първо трябва да изберете подходящ сорт круша, който е със средни или едри плодове, след това изберете подходящо по големина стъклено шише или декантер. Набавете си корда; бяла или светла, пластмасова градинска мрежа и марля.
Инструкции:
Трябва да започнете отглеждането на крушата в шише веднага след като растенията бъдат опрашени и плодовете започнат да се оформят. Необходимо е да изберете внимателно крушата, която ще използвате. Например изберете един клон с пет плода на него. Отстранете два, а останалите три може да поставите в шишета. По този начин се презастраховате от евентуално отпадане на плодовете, заради тежестта на стъкларията.
Когато вече сте избрали своите круши, отстранете листата близо до плода. Ако има повече листа близо до шишето, това може да докара на плода насекоми или болести, както и да спре циркулацията на въздух.
Увийте с връв гърлото на шишето и после облечете шишето в телената мрежа. След това промушете малкия плод на крушата през гърлото на шишето. Идеалната позиция на крушата е малко над гърлото на шишето така, че растението да има достатъчно място да расте.
Превържете телта около шишето и го окачете на близкия клон, като го опрете на други клонове. Шишето трябва да виси с гърлото надолу така, че влагата и росата да стоят далеч, както и да не попадат предмети в шишето. Не увисвайте шишето на същия клон, на който е плодът, защото тежестта на двата предмета може да счупи клона. Освен това плододаващият клон трябва да се движи свободно в областта на гърлото, за да не се повреди и да счупи плода преждевременно.
Защитете плода от излишна слънчева светлина през лятото, като увиете шишето с тънка, бяла градинска мрежа. Прекалено много слънце може да причини преждевременно узряване на плода и той няма да стане достатъчно голям. Сложете марля на гърлото на шишето, за да може въздухът да циркулира или влагата да се изпарява, или пък да не влизат в шишето насекоми.
Сега само остава да чакате и от време навреме да наглеждате плода за признаци на гниене. През есента, когато крушата узрее, сама ще падне от клона или я отделете внимателно от него. Тогава вземете шишето и изплакнете добре крушата в него с преварена хладка вода. Отцедете възможно по-добре водата от вътрешността на шишето и след това изсипете в него алкохола, който ще стерилизира шишето. Напълнете шишето до нормално ниво и сложете корковата тапа в гърлото му. Имайте предвид, че трябва да сложите тапата така, че няколко пъти да можете да я махате и слагате. Оставете шишето на хладно, тъмно място за три месеца. Времето, когато сайдерът ще е готов за пиене вероятно ще бъде около Коледа.
Ако предпочитате по-сладките вкусове, може да добавите малко захарен сироп (равни части захар и вода) в сайдера, като после разклатите добре шишето.
Рецептата естествено може да се побългари и крушата, отгледана в шише да бъде залята с ракия. С ефектната бутилка ще може да се похвалите около Коледа и Нова година.