Как да познаете прясната риба, пет полезни съвета (+ лесен тест)

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

4 дни ще има засилени проверки по магазини и пазари

Ако искате да си купите прясна риба от пазара дни преди Никулден, задължително трябва да огледате покупката си преди да я сложите в чантата. Има няколко полезни съвета, които ще ви помогнат да познаете коя риба е прясна, информират от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Много важно е върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време.

Вторият важен признак на прясната риба са блестящите люспи. Те трябва да са плътно залепени за тялото.

Следете и за състоянието на хрилете – трябва да са с розово-червен цвят, очите пък трябва да са бистри.

Има и тест, по който можете да познаете свежа ли е предлаганата ви риба – при натиск с пръст в плътта на рибата, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.

От утре 02.12.2020 г. до 06.12.2020 г., включително, БАБХ ще извършва засилени проверки във връзка с предстоящия празник Никулден в обекти за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси.

По време на проверките ще се следи за наличие на документи за произход и безопасност на рибата, спазване на сроковете и условията на съхранение, съответствие с изискванията за етикетиранe, както и за наличието на лични предпазни средства и дезинфектанти.

Контролните органи ще обръщат специално внимание на продажбата на риба и рибни продукти на нерегламентирани места и от нерегистрирани търговци.

При съмнения за нередности или за безопасността на храната гражданите могат да подават сигнали онлайн през сайта на БАБХ или на телефон 0700 122 99.

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама