4 дни ще има засилени проверки по магазини и пазари
Ако искате да си купите прясна риба от пазара дни преди Никулден, задължително трябва да огледате покупката си преди да я сложите в чантата. Има няколко полезни съвета, които ще ви помогнат да познаете коя риба е прясна, информират от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
Много важно е върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време.
Вторият важен признак на прясната риба са блестящите люспи. Те трябва да са плътно залепени за тялото.
Следете и за състоянието на хрилете – трябва да са с розово-червен цвят, очите пък трябва да са бистри.
Има и тест, по който можете да познаете свежа ли е предлаганата ви риба – при натиск с пръст в плътта на рибата, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.
От утре 02.12.2020 г. до 06.12.2020 г., включително, БАБХ ще извършва засилени проверки във връзка с предстоящия празник Никулден в обекти за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси.
По време на проверките ще се следи за наличие на документи за произход и безопасност на рибата, спазване на сроковете и условията на съхранение, съответствие с изискванията за етикетиранe, както и за наличието на лични предпазни средства и дезинфектанти.
Контролните органи ще обръщат специално внимание на продажбата на риба и рибни продукти на нерегламентирани места и от нерегистрирани търговци.
При съмнения за нередности или за безопасността на храната гражданите могат да подават сигнали онлайн през сайта на БАБХ или на телефон 0700 122 99.