Кафето като естествен тор и още 6 неподозирани ползи от него в градината

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
5 Минути

Кафето ободрява не само хората, но и растенията! Ако се заклет фен на ободряващата напитка, не бързайте да изхвърляте утайката. Накарайте я да работи за вашата реколта с помощта на нашите съвети.

  1. Кафето като естествен торкафе-основна

Естествено, ефективността на кафето не може да бъде сравнена с някой изкуствен тор, а още по-малко да замени комплексното подхранване. Но трябва да се признае, че внасянето на използвано кафе около растенията има благоприятен ефект върху тях.
Разградимият органичен материал увеличава биологичната активност на почвата. Първо, насища я с азот. На второ място, тя привлича земни червеи, които разрохкват почвата. Трето, кафето, използвано като тор, позволява на растенията по-лесно да усвояват от почвата мед, магнезий, калий и фосфор.

кафе
Нашата справка! Въпреки факта, че кафето съдържа 2% азот, това не означава, че то може да замести пълноценния азотен тор. Тъй като кафето се разлага дълго време, елементите в него се освобождават бавно.

Смята се, че кафето значително увеличава киселинността на почвата, поради което с него може да се подхранват само растения, които изискват по-ниско ниво на рН – иглолистни дървета, рододендрони и др. Това обаче не е напълно вярно. Кафето е наистина “кисело”, но само в свеж вид. Утайката от кафе има неутрална реакция – около рН 6.5-6.8 (при идеален киселинен баланс рН 7).

  1. Компост от използвано кафе

Компостирането на използваното кафе е изключително лесна работа – достатъчно е да събирате утайката на едно място. Там може да оставяте и хартиените филтри за кафе, те също ще бъдат полезни за растенията след като се разградят. Единственият важен нюанс, който трябва да се има предвид при компостирането, е компетентният избор на компонентите на компоста. Освен кафето и другите хранителни отпадъци, в компостната купчина трябва да се добавят повече “твърди” компоненти като слама, остатъци от дървесина, тор, окосена трева и др. Кафеените остатъци не трябва да са повече от 15-20% от целия компост, в противен случай няма да имате полза.

  1. Кафето като мулчкафе-мулч

Много градинари използват кафето като екологично чист мулч. То е безопасно за растенията, освобождава хранителни вещества в почвата, обогатява я с азот, привлича земни червеи, изглежда естествен и приятен  за очите.
Основният недостатък на такъв мулч обаче е, че той може да започне да плесенясва. За да предотвратите това е препоръчително да го изплакнете с чиста вода и да го изсушите, преди да го разнесете върху повърхността на почвата.

       4.Подобрител за почвата

Ако качеството на почвата в района е лошо (това е твърде светло, или, обратно, не е достатъчно въздух и пропускливост на влага), неговата структура трябва да се подобри. Добрата почва “диша”, лесно предава въздух и влага. За да постигнете този ефект, можете да добавите кафето към горния слой на почвата.

       5. Отглеждане на листни зеленчуци в кафекафе-зелени

Като интересен експеримент, можете да се опитате да отгледате салатки в контейнер, напълнен с утайка от кафе. Проектът Urb бе предложен от индустриалния дизайнер от Лондон Блейк Паркинсън. Важно е обаче периодично растенията да се подхранват с комплексни торове, за да се предотврати дефицитът на хранителни вещества.

6. Заплаха за вредителитекафе-плужек

Съществува мнение, че кафето, разпръснато около растенията, служи като надеждна бариера срещу охлюви и плужеци, които са истински бич за някои култури. Според някои градинари, кафето може не само да изплаши, но и да унищожи ларвите на насекомите вредители, включително комари и дървеници. Разбира се, в борбата срещу опасните насекоми човек не трябва да разчита единствено на кафето.

  1. Бариера срещу коткитекафе-коткаАко сте възмутени от факта, че котките използват вашите лехи като тоалетна, щедро наторете градина с утайка от кафе. Силната миризма на кафе ще премахне желанието на писаната да ползва тази част от градината.
Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА