Къде и какво ловят БГ рибарите в дъждовните майски дни

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Къде и какво ловят българските любители рибари по време на дъждовните майски дни, предаде НЛРС-СЛРБ.

Прекрасен риболов на плувка може да се проведе на яз. „Сопот“ към 10 май. Платиките се раздвижиха повсеместно, влияят се от захранване и се събират бързо на хранителното петно. Не са големи, но пък са многобройни и непретенциозни. Като разно­образие идват и бабушки, а може и уклеи да се завъртят нао­коло. Откъм „тежката артилерия“ със заметнати на дистанция дънни въдици все още няма нищо интересно. Големите мирни риби тепърва ще влизат в играта.

Платики и каракуди – това са рибите, с които може да се получи риболов и заради които се трупат рибари по брегове­те на яз. “Веринско”. Само че са в брачен период и не е сигурно дали ще са в настроение да се хранят. Затова към язовира – с умерен оп­тимизъм. Ако се заложи на хищници, то костурите са на първа линия. Останали са и единични американски пъстърви от пре­дишни зарибявания, които може да изненадат приятно.

И тази пролет платиките напомнят за себе си на язовир “Алино”. Другото население на язовира към 10 май е известно – бабушки и костури. Това за плувкаджиите. За любителите на хищници има щуки, включително и с големи размери. Язовирчето е в покрайнините на едноименното село в полите на Плана планина.

В два участъка е разрешена река Ботуня за риболов на територия­та на област Враца. Това привлича риболовци, но при честите пролетни валежи нивото е високо и понякога затруднява рабо­тата с въдици. Ако се прилъже някой и друг кефал, мисията може да се счита за успешна. Ако не – занимавка с уклей, дре­бен, но пък многоброен и непретенциозен.

От малкото обявени за свободни водоеми на територията на област Велико Търново, корекциите на р. Янтра при с. Раданово се очерта­ват като най-перспективни, поне що се отнася до улова на ка­ракуда. Тази риба определено е най-търсена. Рибари се хвалят с едри каракуди по 700-800 грама, хващани и на плувка, и на дъно с хранилка с качамак. На Върбица излизат само дребни каракуди. По корекциите вече тръгна и обичайният за там щу­карски риболов.

По традиция старият рудничен котлован Николичевци е най-интересната свободна дестинация за риболов в област Кюстендил. Водоемът край с. Николичевци е с огромни дълбочини, държи всякаква риба, но е много труден. Все пак привлича вниманието на щукарите и там се хващат редки, но пък едри хищници. Има и риби за занимавка – бабуш­ки и уклеи.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА