С 14,3% повече пресни плодове са внесени у нас за първото полугодие на тази година като общото количество е 138,5 хил. тона. Чуждите зеленчуци, които сме изяли, също са повече – с 6,7% или общо 144,3 хил. тона, според предварителната статистика на НСИ. Ръстът в доставките на зеленчук се дължи главно на лука, краставиците, морковите, доматите и пиперките, при които има увеличение с между 12% и 30%. За сметка на тях, по-малко са зелето и картофите, влезли в страната ни – съответно 3% и почти с 30%.
От плодовете основно сме внасяли такива, които не растат в нашите условия – цитруси и банани. Около една трета от увеличението в общия внос на пресни плодове се определя от по-големия внос на цитруси – с около 5 хил. тона, до 50 хил. тона. Що се отнася до останалите видове – внесените сливи, кайсии и вишни се увеличават между два и три пъти, а чуждите пъпеши, грозде, праскови, дини, ягоди и череши – са с от 9,6% до 77,5% повече. Малините от чужбина намаляват значително – 86,3%, по-малко са и внесените дюли – с около 30%, и черупкови плодове – със 17,3%.
За първата половина на годината са изнесени 15 хил. тона пресни зеленчуци, произведени от наши земеделци, и 20,7 хил. тона пресни плодове. Количествата са съответно с 52,8% и 20,2% повече в сравнение със същия период на 2015 г. Краставиците са зеленчукът, чиито износ бележи най-съществен ръст – 62,6% на годишна база, следвани от пиперките – с 55,5%, гъби, тикви, моркови и патладжан – с между два и шест пъти, бобови зеленчуци – с над 12 пъти. Противоположна тенденция се отчита при доматите – експортът им намалява с 6,7%, а на картофи – с 90,8%.
Износът на ябълки се увеличава около девет пъти спрямо първото полугодие на 2015 г, а на дини, ягоди, черупкови плодове, кайсии и сливи – от 52,4% до три пъти. Спад между 21 и 85% има в износа на череши, вишни, грозде и пъпеши.