От 15 анализирани проби „баници със сирене“в нито една не открихме сирене – в 1 не открихме пълнеж, в 3 установихме извара, в 7 сиренето е заместено изцяло с палмов продукт, а в 4 частично. За това съобщават от Асоциация Активни потребители. За първи път в тестове на асоциацията не е открит нито един продукт със задоволително качество.
От Активни потребители са изследвали 15 проби банички, които са закупувани от тайни клиенти в различни квартали на София с цел да се определи качеството на сиренето влагано в баничките и да се отговори са два въпроса – дали в закуската се влага сирене или извара и какво е качеството на сиренето в баничките, т.е. дали това е класическото за страната бяло саламурено сирене?
Сирене или извара
От закупените 15 проби банички със сирене в една изобщо не открихме пълнеж. Възможно е да не е влаган такъв или „сиренето“ да се е стопило напълно при изпичането, коментират от потребителската асоциация. Останалите 14 са анализирани чрез метод за разделяне и визуализация на белтъци. Резултатите показват, че 3 (от 14) банички съдържат извара. В други 2 проби се открива смес от извара и сирене. Наличието на извара не вреди на здравето на консуматорите но в случая представлява търговска измама. Производителите декларират на етикета съдържание на сирене, а на практика влагат извара, която има различни вкусови и хранителни стойности.
Палмови мазнини във всички проби
При останалите 11 банички, в които пълнежа притежава привидни характеристики на сирене се оказва, че във всички проби има палмово масло в различни съотношение. Оказва се, че във всички банички е вложен имитиращ млечен продукт вместо саламурено сирене. В 4 от продуктите дялът на палмовата мазнина варира от 26 до 80%. Останалите 7 закуски са със 100% съдържание на палмова мазнина. Последните не отговарят на нито един от критериите за сирене. Технологията по която се произвеждат е коренно различна, а суровините представляват смес от индустриално добити млечни протеини, палмова мазнина, вода, емулгатори и други технологични добавки – така наречените Е-номера.
В крайна сметка от започналите изследването 15 проби, в нито една не беше открито класическо бяло саламурено сирене.
Внимание!
Консумацията на имитиращи млечни продукти представлява директна заплаха за здравето на потребителите. Те съдържат високи нива на палмово масло, включително наситена палматинова киселина и вероятно частично хидрогенирани мастни киселини. Тези компоненти увреждат сърдечно-съдовата система и увеличават риска от инфаркти и инсулти. В много страни по света влагането на частично хидрогенираните мазнини в храните е забранено!