Нивата на консумация се възстановяват през този сезон с лек ръст от 5%
Износът на вино ще достигне исторически високи нива през сезон 2021/22 г, се посочва от експерти в редовния доклад на Европейската комисия за селскостопанските пазари в ЕС. Според оценките изнасяните количества ще възлязат на 34 милиона хектолитра (+6% на годишна база, +10% в сравнение със средното за 5 години), водени от силното търсене в САЩ. Най-добрите експортни пазари по стойност са се очаква да включва САЩ, Обединеното кралство, Китай и Канада, като всички те отбелязват увеличение на търгуваните количества вино.
Производството на вино в ЕС през сезон 2021/22 г. се очаква да достигне около 155 милиона хектолитра, малко под нивата от предишния сезон и близо до средните нива от последните пет години, прогнозират експерти. Според данните спадът в производството на вино в Испания и Франция – около -13% на годишна база, ще бъде компенсиран от значителното увеличение на производството в Италия и Португалия, където ръстът съответно е 19% и 15%.
Производството на вино в ЕС от петте основни страни производителки е малко над средните нива за пет години назад, ръст отбелязват и по-малките страни в Съюза. Консумация на вино в ЕС на нивата от преди кризата с коронавируса се очаква да се възстанови през този сезон, като се очаква дори ръст от около 5% при 22,7 л на глава от населението – стойности, които се доближават до средните нива на консумация в Общността.
Винифицирано производство за „други цели“ (включително дестилация, оцет и ракии) трябва да се върнат към нивата отпреди пандемията, в в съответствие с дългосрочната тенденция, след увеличението от 32% през 2020/21 поради кризисни мерки за дестилация, отбелязват още от ЕК.
Според прогнозите се очаква износът на вино от ЕС да се увеличи през сезон 2021/22 г., за да достигне исторически високото ниво
През 2021/22 г. се очаква вносът на вино в ЕС да намалее с 1% в сравнение с 2020/21 г. поради спад на вноса от Чили и на реекспорт от Обединеното кралство.