Износът на албански селскостопански продукти за ЕС и региона достига исторически върхове

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

Износът на селскостопански продукти за Балканския регион и Европейския съюз от Албания се е увеличил до над 473 милиона евро през 2022 г., най-високата стойност досега, според министъра на земеделието Фрида Крифка.

В сравнение с 2021 г. износът на селскостопански продукти се е увеличил с 15,6% в обем и 18,1% в стойност, сочат данни на министерството. Ръстът се дължи на инвестиции в експортни вериги и събирателни пунктове за съхранение.

Голямо значение има увеличеното производство и износ на пресни зеленчуци.

„Според статистиката износът на зеленчуци е довел до най-голям ръст в окръзите с най-интензивно земеделие в страната, като Берат, Лушня, Фиер и Дивяке, където е осигурено двусезонно засаждане. Сред основните изнасяни продукти са оранжерийни зеленчуци, домати, краставици, пипер, зеле, лук, праз и др.“, каза Крифка, цитиран от EURACTIV.

Министерството също съобщи, че албански продукти са били изнесени в най-малко 78 страни по света.

Според доклад на Световната банка от 2022 г. селскостопанският сектор на Албания е пълен с потенциал, но се бори с нарастващи разходи и инфраструктурни предизвикателства. Докладът по-специално отбелязва, че доматите са значителна възможност за развитие. 

Но докладът на Световната банка установи, че албанците значително понижават цените на много стоки, включително на скромния домат. Цените в страната се движат по 0,5 долара (0,48 евро) за килограм, докато Италия изнася същия продукт за Обединеното кралство по 2,4 долара (2,3 евро) за килограм.

Албания трябва да обмисли продажбата на своите продукти на по-развити пазари, като Западна Европа, тъй като албанските продукти могат да се конкурират по отношение на международните стандарти.

ЕС е готов да инвестира около 112 милиона евро в албанско земеделие и развитие на селските райони, включително устойчивост, агротуризъм и органично земеделие, като част от програмата IPARD III, обявена в началото на годината. Сред продуктите, определени от Световната банка като възможни източници на доходи за албанските фермери са риба, ядки, плодове, дини и консервирани маслини.

Програмата обхваща периода от 2021 г. до 2027 г. и има за цел да подкрепи устойчиви хранителни системи чрез повишаване на конкурентоспособността на сектора на хранително-вкусовата промишленост и постепенното му привеждане в съответствие с достиженията на правото на ЕС. В допълнение, тя има за цел да подобри ефективността и устойчивостта на производството във фермите, за да отговори на търсенето на безопасна, питателна, устойчива храна и хум08анно отношение към животните.

Другите основни принципи на инициативата включват улесняване на развитието на бизнеса и заетостта в селските райони и повишаване на позициите на фермерите във веригата на стойността. Освен това се надява да привлече повече фермери в сектора и да подобри развитието на общността на местно ниво.

Албанският премиер Еди Рама каза, че парите ще отворят врати за онези, които искат да работят и развиват сектора в Албания.

„Това огромно финансиране от ЕС проправя още по-широк път за всички, които искат да развият своето начинание. Това, което се случва, е изключителна иновация в селския живот на страната ни, която беше забавена“, каза Рама.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА