Износът на вино от страната към ноември миналата година е достигнал 47.5 хил.литра. В страната са преработени 196 хил. тона грозде в 137 хил. литра вино. Това показва статистиката на Изпълнителна агенция по лозата и виното (ИАЛВ). През 2014 г. преработено грозде е 1.9 хил.т., от което са произведени 75 млн. литра вино. Износът е бил 58 млн. л. Лозовите масиви в България са 59 988 ха, с общ производствен потенциал 67 хил. ха. Права за засаждане от производители са дадени за 6.7 хил. ха.
В България има 263 официално регистрирани винопроизводители с общ капацитет надвишаващ 7.2 млн. хил. За своята площ България не е малък производител на вино. Общо 5 са държавите, които произвеждат 44% от гроздето в света. Най-големите са Испания с 14% от световното производство, Китай с 11%, Франция с 10%, Италия с 9% и Турция със 7%.
В периода 2014-2018 г. страната ни ще има възможност да подпомага гроздо- и винопроизводителите по Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор, която е с бюджет от близо 134 евро. По мярката за преструктуриране и конверсия на лозя ще бъдат изразходвани 123.3 млн. евро, за популяризиране на пазари в трети страни – 7.5 млн. евро, а за субсидиране на реколта на зелено – 3 млн. евро.