Пет нови сорта зеленчукови култури разработват в момента специалистите от Института по зеленчукови култури “Марица”, съобщи за Агрозона изпълнителният директор доц. Даниела Ганева. В изпитване е нов сорт домати за промишлена преработка – “Прометей”. Новост е и сорта краставици за свежа консумация “Тереза”, освен тях се разработва и нов сорт пипер с оранжеви плодове “Десислава”, работи се и по сорт тиквички, а новият сорт зеле – “Пълдинер” дори вече се предлага на пазара.
Има интерес към новите сортове домати, търсенето е по-голямо отколкото предлагането, затова от ИЗК “Марица” търсят фермери, които да могат да произвеждат и предлагат семена. Това стана ясно по време на днешното издание на Фермерския фестивал пред МЗХГ, който премина под наслов “Доматена любов”.
“В момента най-големия проблем е опазването от болести и неприятели, с които фермерите трябва да водят не само борба, когато се проявят, а да има добра профилактика. Необходимо е предварително да се работи така, че да не се допуска да се разпространят неприятелите”, коментира още доц. Ганева.
В Института освен с традиционните зеленчукови култури се работи и с нови видове, които представляват интерес за българските стопани. На днешния пазар беше представен артишок, отгледан в градините на ИЗК. При новите зеленчуци не се прави селекция, а се усъвършенства технологията, за да знаят фермерите какво торене и каква растителна защита може да се прави при отглеждането на тези непознати все още култури.
“Всеки стопанин може да дойде в Института и да му направим агрохимичен анализ и на почва, и на вода, да му препоръчаме хранене на растенията, както и да се дадат консултации по основните болести и неприятели. Можем да определим и качеството на продукцията, така че сме отворени за всички видове фермери, които имат нужда от съдействие”, каза още тя.
По време на фестивала двама млади шеф-готвачи от Chefs Club Sofia – Виктория Цолова и Йордан Касабов, показаха интересни рецепти, подготвени с домати от двата сорта на ИЗК. Виктория подготви селска салата с Розово сърце и Родопска брънза, поднесена в листо от манголд, а Йордан заложи на препечена филийка с Алено сърце, сос холандес и тученица.
Очаквайте рецептите на доматените вкусотии, които младите шеф-готвачи любезно предоставиха за нашите читатели.