Издоеното през нощта мляко повече помага за съня

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Известно е, че чаша топло мляко се препоръчва при проблеми със съня, но ново изследване дава информация как приспивното действие на млякото може да бъде подсилено, съобщава “Фокус” като се позовава на The Telegraph. Учени от Изследователския институт по неврология “Уимюнг” в Южна Корея са стигнали до извода, че млякото, издоено през нощта, е “изключително богато на триптофан и мелатонин.” Мелатонинът е естествено произвеждан хормон, който помага за регулацията на циклите на сън и будуване, а аминокиселината триптофан може да се преобразува в серотонин и мелатонин.

Екипът от изследователи е изпитал ефекта на издоено през нощта мляко върху мишки като на гризачите им било давано издоено през нощта мляко, издоено през деня мляко, диазепам или вода, а след това са били поставяни върху въртящ се цилиндър за период от 20 минути. Най-сънливите мишки са се затруднявали да стоят върху цилиндъра, докато по-свежите са се справяли по-добре.
Изследователите са установили, че мишките, хранени с издоено през нощта мляко падат два пъти по-често спрямо тези, консумирали “дневно” мляко или вода. Час след като са пили издоено в тъмните часове мляко активността им е била значително по-ниска в сравнение с другите животни. Тези резултати водят до заключението, че издоеното през нощта мляко може да се използва като ефективно природно средство за сън.

ЕТИКЕТИ: , ,
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements