Производството на говеждо месо в ЕС през първите 5 месеца на годината е спаднало с 5%, но Италия отчита спад от 16%
Според Европейската комисия ЕС е произвел 2,7 милиона тона говеждо месо през първите пет месеца на 2020 г., което е с 5% (145 000 тона) по-малко спрямо предходната година. През април и май се наблюдава най- високият спад (-13%), вероятно поради нарушаване на веригите за доставка, предизвикано от коронавируса.
Производството е било по-ниско в почти всички страни, включително големите производители като Франция и Германия. Най-големият спад в производството през периода е в Италия, която е произвела с 50 000 тона или 16% по-малко говеждо месо от същия период на миналата година. Най-вероятно поради въведените строги мерки за карантина.
“По-ниското производство до голяма степен се дължи на спад в износа от блока, който за петмесечния период е спаднал с 4% в сравнение с 2019 г. на 282 300 тона. Спадът на пратките до Обединеното кралство е основният двигател на спада на износа, главно в обеми, изпратени от Република Ирландия. Пратките от ЕС до няколко по-малки дестинации са нараснали, включително Китай, Канада и Япония, но не достатъчно, за да компенсират загубата от прекъснатите доставки за Обединеното кралство “, коментират анализатори.
В същото време по-ниският внос от Обединеното кралство е повлиял на количеството говеждо месо, пристигнало на пазара на ЕС, заедно с по-малко продукти, получени от Южна Америка, особено през април и май.
Китай черпи повече продукти от ключовите южноамерикански износители (Бразилия, Аржентина, Уругвай), които може да имат ограничен обем в ЕС. По-ниското търсене на внос поради нарушено вътрешно търсене също може да е допринесло за спад от 21% на вноса на говеждо месо от трети страни.