Италианската паста остава под въпрос заради скъпата пшеница

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
5 Минути

Турция пък позволи делът на обикновената пшеница в макароните да стигне 100%

След рязък скок на цените на твърдата пшеница, производителите на тестени изделия ще трябва да бъдат подготвени за сериозен недостиг на суровини през следващите месеци. „По отношение на цените и недостига на твърда пшеница, най-лошото тепърва предстои“, предупреждава анализаторът Северин Омнес-Мейсънс от селскостопанския изследователски институт Strategy Grains. Поради това някои преработватели рискуват да спрат производството през следващите месеци, пише Wiener Zeitung.

„Поради лошата реколта в основната страна износителка Канада, както и във Франция и други части на света, глобалният пазар не достига около два до три милиона тона на пазар, който се поддържа от непрекъснати доставки“, обяснява управляващият директор на Асоциацията за зърно, брашно и нишесте (VGMS) Питър Хаарбек, Misery. През 2021 г. световното производство на твърда пшеница спадна до 20-годишно дъно.

На Канада обикновено се падат две трети от световната търговия с твърда пшеница. Поради тежка суша тазгодишната реколта беше с почти 50% по-ниска от тази през 2020 г. Това води до по-високи цени: през последните години твърдата пшеница е по-скъпа на борсите, отколкото през последните 13 години.

Италианските производители на тестени изделия обикновено могат да покрият повечето си нужди със собствена реколта от твърда пшеница. Но в Европейския съюз положението с производството на тази култура е лошо. През октомври Европейската комисия понижи оценката си от 4,3 на 3,7 милиона тона. Освен това световните запаси от твърда пшеница сега са на рекордно ниско ниво през последните шест години. Това се дължи и на факта, че търсенето на макаронени изделия скочи до небето заради пандемията. Много потребители купиха тестени изделия на склад, за да се подготвят за изолация или карантина. Всичко това доведе до факта, че експортните цени на твърдата пшеница са се увеличили почти двойно от юни.

Ето защо италианските производители на тестени изделия са загрижени за наличието на суровини през първата половина на 2022 г. „Ситуацията ще бъде още по-драматична, отколкото сега, защото в момента все още работим върху италиански суровини“, казва Винченцо Дивела, управляващ директор на марката паста Divella. “Ситуацията с твърдата пшеница е много сериозна.”

Това трябва да се забележи и в Германия. „Рафтовете за макаронени изделия в супермаркета няма да са празни през следващите месеци“, очаква ръководителят на асоциацията Хаарбек. “Но предлагането вече става много по-малко.” В момента производителите са принудени да се примирят с рязкото увеличение на разходите за суровини. Цените също се покачват за енергията, логистиката, транспортирането на продукти и опаковъчните материали.

Лошите доклади за реколтата в Канада предполагат, че официалната оценка за производството на твърда пшеница може отново да бъде намалена през декември, според анализатор от Omnes-Maisons. „Твърдата пшеница е най-големият проблем, когато става дума за баланси на вноса и износа“, каза Реале Дойл, ръководител на експортната търговия на канадския специалист по земеделие Paterson Grain в Уинипег.

Както и в Канада, производството в Съединените щати ще бъде приблизително наполовина тази година. И там неблагоприятните метеорологични условия намалиха добива. „Повишаването на цените на твърдата пшеница е симптом на изменението на климата“, казва Алберто Картасеня, управляващ директор на Miscusi, която управлява дузина ресторанта в Италия.

Експертите смятат, че по-високите цени на тестените изделия ще намалят търсенето в богатите европейски страни. Но развиващите се страни са пострадали много повече. Например домакинствата в Северна Африка могат да очакват цената на хляба от твърда пшеница да се повиши с около една четвърт. Кусус и булгур също се правят от твърди сортове. „Нямаме друг избор, освен да вдигнем цените, за да покрием разходите“, казва Абделазиз Буширеб, алжирски пекар. Турция, основен износител на тестени изделия, разхлаби правилата по-рано тази година, за да увеличи максимално допустимия дял на нормалната пшеница в желаните продукти от 30% на 100%.

Дори в богатите страни частните домакинства могат да почувстват ценови натиск. Според специалиста по пазарни данни Nielsen, цените в супермаркетите за евтини тестени изделия, които са най-зависими от цената на суровините, са се повишили във Франция с почти 20% само през октомври в сравнение със същия месец на миналата година.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА