В Испания се наблюдава намаление на консумацията на месо, но това не означава непременно, че испанците се хранят по-здравословно. По данни на Министерството на земеделието, рибарството и храните (MAPA) консумацията на месо е спаднала с 4 килограма в сравнение с 2013 г., като е спаднала от 50,6 кг на 46,6 кг. Около 80% от консумираното месо в домакинствата обаче е червено или преработено, което не се препоръчва от Световната здравна организация (СЗО) и Международната агенция за изследвания на рака (IARC) поради риск, свързан с развитието на рак.
СЗО определя препоръчителния седмичен лимит за червено месо на 500 грама, а ограничението за преработено месо – “малко или нищо”. В домакинствата в Испания се консумират средно около 300 грама червено месо седмично и 210 грама преработено. От последното испанците ядат около 30 грама на ден, малко повече от половината от 50 грама на ден, които увеличават риска от развитие на рак на дебелото черво с 18%, пише El Mundo.
По вид на продукта обаче най-консумираното месо е пилешкото, с около 13 кг на жител годишно. Следват ги свинско и говеждо месо с 10 и 5 килограма годишно. Отделно от тази тенденция и в рамките на преработената група са фует, бекон и масло, които се консумират малко повече сега, отколкото преди пет години.