Екипът на Центъра за изследвания и технологии в селското стопанство в Арагон (CITA), Испания иска да създаде зеленчуци с по-добри показатели от сегашните. Става дума за държавен проект, който има за цел да идентифицира гените, свързани с качествените характеристики на лука и чушки. Целта е новите сортове да имат по-големи ползи за здравето. Проектът е наречен “Прилагане на геномни и метаболомни средства за изследване на характеристиките на чушки и лук”.
И двете култури се консумират в световен мащаб. Предимствата им са високите хранителни и здравословни качества, включително тези, свързани с пикантността.
Въпреки това както потребителите, така и производителите изискват по-голямо производство на традиционни култури и подобрени варианти, които съдържат полезни за организма вещества, пише freshplaza.com. Това изследване има за цел да подобри изучаването на тези съединения, да ги изолира и количествено да идентифицира гените, които са част от техния синтез.
Крайната точка е да се постигнат резултати в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план. Първо, това ще доведе до създаването на полезни и методологии за производствения сектор. В средносрочен план ще има нови сортове с по-голяма добавена стойност, уникални характеристики и полезни качества.
Накрая, в по-дългосрочен план производителите на лук и чушки ще могат по-добре да използват фитогенетичните ресурси, съществуващи в Испания за тези две градинарски култури.
Изследователите и създатели на проекта обясниха, че проектът има пълната подкрепа от много чуждестранни експерти. Част от страните силно заинтересовани от бъдещите зеленчуци са Центъра за изследване и напреднали изследвания на Националния политехнически институт (Мексико), Университета в Торино (Италия) и Националния институт по земеделски и ветеринарни изследвания (Португалия).