Испания: Рекордни изплащания от селскостопански застраховки

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Щетите от времето в селското стопанство доведоха до нов рекорд през 2022 г. за компенсационни плащания от испански селскостопански застрахователни компании.

Заради сушата през летните и есенните месеци застрахователите са изплатили общо 117 млн. евро на земеделци и говедовъди. За това съобщават от Agroseguro, които изпълняват административните задачи на отделните земеделски застрахователни компании и следователно отговарят и за изплащането на обезщетения.

Застраховката покрива предимно атмосферни щети, но също и щети, причинени от болести по растенията и животните. Според Aroseguro частната застрахователна индустрия в Испания е изплатила общо 769 милиона евро на фермери през 2022 г. Това е с 6,5% повече в сравнение с 2022 г. повече от година по-рано. Това беше и най-високата стойност в 42-годишната история на Agroseguro.

Рекордни плащания на обезщетения

Компенсационните плащания бяха много високи и през 2017-2021 г. Това се дължи на все по-тежките метеорологични условия. Особено скъпо метеорологично събитие за испанските застрахователни компании през 2022 г. беше силният студ през първия уикенд на април. Agroseguro съобщи, че овощните дървета и бадемовите дървета в долината на река Ебро и във вътрешността на Иберийския полуостров са били особено засегнати. Само този период на замръзване струва на застрахователните компании общо 259 милиона евро.

Поради сушата през летните и есенните месеци застрахователите са изплатили общо 117 милиона евро на фермери и животновъди. Бурите, градушките и наводненията причиниха щети на обща стойност около 165 милиона евро. Agroseguro оцени броя на исковете за обезщетения от испански селскостопански застрахователни компании през календарната 2022 г. на около 1,6 милиона, като са покрити почти 2 милиона хектара.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА