През последните 6 години испанците ядат все по-малко месо. В сравнение с 2012 г. според Министерството на земеделието, рибарството и храните показателят за консумация на месо намалява с 12%.
Жителите на Иберийското царство са изяли през миналата година с 2,6% по-малко месо в сравнение с 2017 г. – общо 2.114 тона месни продукти. В същото време цените на месните продукти се увеличават с 2,2% и вече възлизат на 6,69 евро за 1 кг.
От непреработените продукти испанците използват най-вече пилешко месо. Неговият дял в общия обем сурово месо е 37,5%. Свинското е на втора позиция (29,8%), а трето място заема говеждо месо, чийто дял е 14,6%.
Според учените глобалното затопляне е в резултат от безброй безотговорни действия на човека и свръхпотреблението. От съществено значение е какво слагаме в чинията си. Според доклад на ООН консумацията на месо е пряко свързана с глобалното затопляне. Това означава, че ако искаме да се борим с изменението на климата, трябва да намалим доста количеството произведено и консумирано месо.